Svet 16.4.2021 6:00

Mineva desetletje od prve epizode Igre prestolov

Pariz, 16. aprila - Zima je prišla in odšla za milijone privrženih oboževalcev televizijske serije Igra prestolov, ki je s prvo epizodo postregla 17. aprila 2011. Ko se je kultna serija leta 2019 končala, je razdvojila oboževalce in skoraj dva milijona ljudi je podpisalo spletno peticijo, v kateri so zahtevali ponovno snemanje osme sezone.

Ljubljana. Zbirka knjig iz sage Igra prestolov. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Zbirka knjig iz sage Igra prestolov.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Televizijski fenomen, ki je prevzel gledalce po celem svetu, se je začel 17. aprila 2011 pod okriljem ameriške televizijske hiše HBO. Igra prestolov je nastala po epski domišljijski knjižni seriji Pesem ledu in ognja ameriškega pisatelja Georgea R. R. Martina, pridobila pa je oboževalce iz 207 držav. Premiero zadnje epizode serije si je v ZDA ogledalo kar 19,3 milijona ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Igra prestolov je na ekrane in zaslone prišla ravno, ko so družbeni mediji postali pomemben del televizijske izkušnje. Memi, kot je "Zima prihaja!", so zavzeli internet in celo politiko - nek britanski zakonodajalec je svaril o prihodu zime, če ljudje ne bi volili za Brexit, prav tako je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump svaril Iran s tvitom: "Sankcije prihajajo!"

Med zmagovalnimi komponentami serije so bili ženska golota in strastni prizori spolnih odnosov. Nepretrgani prikazi le-teh so podžigali polemiko, predvsem ko so bili manj sporazumni kot v knjigah, denimo brutalna potrditev zakona s spolnim odnosom med Daenerys in Khalom Drogom.

Glede na portal Mr Skin je Igra prestolov sicer šele na sedmem mestu televizijskih serij z največ golote. Vsebuje 82 prizorov z goloto, od tega je 74 odstotkov ženske. Čeprav so se glasile kritike, kako serija obravnava ženske, je zgodba sledila večplastnim ženskim likom.

Gledalce je pritegnilo tudi nasilje, saj so v seriji odirali kožo, iztikali oči, rezali grla in jedli konjsko srce. Gledalcem je bilo všeč, da brutalnosti niso zaobšli niti glavni in zelo priljubljeni liki. Nepredvidljive možnosti preživetja glavnih junakov so le podžigale oboževalce in glede na podatkovno spletno stran Statista je v prvi sezoni umrlo 59 likov, v osmi in zadnji sezoni pa so našteli kar 3523 smrti.

Zadnja sezona serije je razdvojila oboževalce. Veliko kritik je letelo na nepremišljene zaključke lokov ključnih likov v seriji in scenaristične napake, je takrat pisal Indiewire. Osrednja tarča kritik sta bila ključna ustvarjalca serije David Benioff in D. B. Weiss. Producentka Megan Ellison jima je med drugim očitala, da sta v manj kot dveh urah uničila 30-letno delo pisatelja Georga R.R. Martina.

Oboževalci Igre prestolov so ob koncu serije s peticijo na spletni strani Change.org zahtevali ponovno snemanje osme sezone. Peticija je še vedno aktivna in je do sedaj zbrala že blizu dva milijona podpisov. Glede na medijske analitike Parrot Analytics je bila Igra prestolov tudi leto po zaključku vseeno serija, o kateri so ljudje največ govorili.

HBO sedaj razvija več serij, ki bi se navezovale na dogajanje pred Igro prestolov, čeprav je za zdaj potrjena le ena - House of the Dragon, še navaja AFP.