Slovenija 18.4.2021 9:00

Vodnikova domačija zvečer s spletno premiero literarnega kabareta

Ljubljana, 18. aprila - Vodnikova domačija bo zvečer ob 20. uri ponudila spletno premiero literarnega kabareta Kaj se je zgodilo s teboj, Martin Kačur ali Kdo je ostal v Blatnem dolu?, ki je nastal v produkciji gledališča Black Box. Tretji literarni kabaret v režiji Carlosa Pascuala je del serije, ki se posveča slovenskim literarnim klasikom, tokrat Ivanu Cankarju.

Ljubljana. Vodnikova domačija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vodnikova domačija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V vlogi Martina Kačurja bo nastopil Kristian Koželj, Barbara Bulatovič bo animatorka lutk treh krajanov Blatnega dola, lik Črne vdove pa bo odigrala plesalka in performerka Liza Šimenc. Tokratni gostje kabareta so Svetlana Slapšak, Primož Vitez, Matic Munc, Tina Habun, Veronika Partyka, Martin Jogan in glasbena skupina Same Babe. V kabaretu tudi tokrat nastopa ekipa Black Box Vaudevillea: Neža Bojović, Urša Perčič, Marja Kovanda in Carlos Pascual.

Knjiga Martin Kačur je kot številni romani slovenskega literarnega kanona v veliki meri nepoznana ali pa sodi med tiste knjige, ki jih prebiramo le kot obvezno šolsko čtivo. Literarni kabaret roman postavlja v nov, sodoben in svež kontekst, ki kliče k branju, so zapisali na Vodnikovi domačiji.

Po besedah Svetlane Slapšak je Martin Kačur "atmosferski roman in glavni junak je tukaj nepomemben, pomemben je prostor, kjer se dogaja in to je depresivna, majhna, vase zagledana Slovenija".

"Martin Kačur ni le idealist, temveč tudi prerok in čustven nedoraslež, ki se zaletava v zid, interpretiramo pa ga lahko tudi kot analogijo slovenske družbe, ujete v trdni primež statusa quo. Je žrtev? Je krivec? Smo kot družba kadarkoli zapustili Blatni dol?," so vprašanja, ki jih bo odpiral literarni kabaret.

Pod scenarij literarnega kabareta se s Heleno Fašalek podpisuje mehiški ustvarjalec Carlos Pascual, so sporočili iz Vodnikove domačije, ki je koproducent literarnega kabareta. Ta bo na sporedu še v sredo, 21. aprila, prav tako na Facebook strani Vodnikove domačije.