Slovenija 16.4.2021 10:45

V mariborske UGM Studiu slikarska razstava Stojana Graufa

Maribor, 16. aprila - Umetnostna galerija Maribor danes v svojem UGM Studiu na Trgu Leona Štuklja odpira slikarsko razstavo Stojana Graufa z naslovom Zemlja ni človekova last, človek je last zemlje. Razstava, ki je del spremljevalnega programa mednarodnega trienala umetnost in okolje, bo predstavila okoli 50 risb in slik iz zadnjega desetletja umetnikovega ustvarjanja.

Maribor. Umetnostna galerija Maribor (UGM). Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Maribor.
Umetnostna galerija Maribor (UGM).
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

Ustvarjanje mariborskega slikarja je od njegovih začetkov v 80. letih prejšnjega stoletja vseskozi tesno povezano z naravo in naravnim okoljem. V umetnikovem delu narava ni le navdihovalka, muza ali občasna spremljevalka, ampak je organski del ustvarjalnega procesa in neločljiv del risb, slik in intervencij, ki nastajajo pod njegovimi rokami.

Slikar sam kuha oglje, s katerim riše, podokvirji njegovih slik so narejeni iz drevesnih vej, pogosto uporablja barve in naravne pigmente, ki jih pridobi na kraju samem, v svoje razstave pa redno vključuje drevesne veje, prodnike, pesek in podobno.

Grauf se z naravo vseskozi pogovarja intimno in zaradi sebe. To, kar odkriva, občasno tudi deli z gledalcem ali naključnim sprehajalcem. V svoja dela in na razstave pogosto vključuje misli indijanskih staroselcev in na ta način vzpostavlja kritičen pogled na vlogo sodobnega človeka.

V tokratno razstavo je vključil tudi na roko izpisane citate klimatologinje Lučke Kajfež Bogataj, ki sozvenijo z njegovimi pogledi. Kot pravijo v mariborski umetnostni galeriji, takšna gesta razstavi dodaja angažiranost in vzpostavlja širši kontekst okoljske problematike.

Kot umetnik, povezan z lokalnim prostorom, Grauf opozarja na uničevanje in propadanje lokalnega okolja, na primer kulturne in naravne dediščine betnavskega dvorca in pripadajočega parka. Tudi tokrat se srečujeta dve njegovi najljubši lokaciji - park ob dvorcu Betnava in reka Drava.

Betnavski park umetnik obiskuje že dobra tri desetletja. Leta 1984 je tam priredil alternativno samostojno razstavo, ki sta ji v naslednjih dveh letih sledili še skupinski razstavi mariborskih umetnikov. V omenjenem parku je leta 2017 nastal tudi cikel risb, pri katerem je uporabljal naravne pigmente, zemljo in vodo s same lokacije.

Stojan Grauf je leta 1983 diplomiral na ljubljanski akademiji za likovno umetnost pri Gustavu Gnamušu, zdaj pa živi in dela v Mariboru.