Slovenija 16.4.2021 9:46

Brazilsko vrhovno sodišče potrdilo razveljavitev obsodbe bivšega predsednika Lule da Silve

Brasilia, 16. aprila - Brazilsko vrhovno sodišče je v četrtek potrdilo marčevsko odločitev o razveljavitvi obsodbe nekdanjega brazilskega predsednika Luiza Inacia Lule da Silve zaradi korupcije in postopek vrnilo na začetek. S tem so Luli da Silvi omogočili, da se prihodnje leto poteguje za nov predsedniški mandat, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Brazilija, Sao Bernardo do Campo. Nekdanji brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Brazilija, Sao Bernardo do Campo.
Nekdanji brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Vrhovno sodišče je z osmimi proti trem glasovom potrdilo odločitev sodnika Edsona Fachina iz začetka marca, da se obsodba zaradi postopkovnih napak razveljavi. Odločitev ne pomeni, da je bivši predsednik nedolžen, le da morajo tožilci začeti svoje delo na novo in primer poslati na drugo sodišče.

73-letnega nekdanjega predsednika so sicer obsodili zaradi pranja denarja in korupcije. V povezavi z afero Pralnica so ga julija 2017 obsodili na 12 let zapora, leta 2019 pa ga je doletelo še 12 let in 11 mesecev zapora zaradi korupcije in sprejemanja podkupnin.

Lula da Silva je medtem postal glavni izzivalec sedanjega predsednika države Jairja Bolsonara na volitvah prihodnje leto. Levičar, ki je vodil Brazilijo od leta 2003 do 2010, sicer še ni uradno napovedal svoje kandidature. Je pa dejal, da bo kandidiral, če bo to nujno za poraz Bolsonara, ki ga je označil za fašista in mu pripisal krivdo za smrtne žrtve pandemije covida-19.

Glede na ankete oba uživata približno enako podporo, nekatere pa nekaj več možnosti za zmago pripisujejo bivšemu predsedniku.