Slovenija 16.4.2021 9:45

V ljubljanski Drami Moj prvi informans z delovnim naslovom Sea Wall Nine Ivanišin

Ljubljana, 16. aprila - V SNG Drama Ljubljana bodo ob 20. uri prek neposrednega spletnega prenosa premierno predstavili avtorski projekt Nine Ivanišin Moj prvi informans z delovnim naslovom Sea Wall. Avtorica projekt opisuje kot plod svojih osebnih razmislekov o preteklosti gledališča in potrebi po artikulaciji dosedanjih dognanj in artikulaciji novih vprašanj.

Ljubljana. Slovenska filmska in gledališka igralka Nina Ivanišin. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska filmska in gledališka igralka Nina Ivanišin.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot navajajo pri ljubljanski Drami, članica njihovega igralskega ansambla Nina Ivanišin raziskuje informans kot hibrid med informacijo in performansom ali predavanjem in performansom. Avtorica projekt opisuje kot plod svojih osebnih razmislekov, pri čemer gre predvsem za preizkus same sebe.

"Končna oblika bo mogoče malo bolj groba ali robata, brez umetelnosti, ampak to samo zato, da se izognemo kakršnikoli zlaganosti," je ob začetku študija zapisala Nina Ivanišin. Kljub zavedanju, da je v gledališču že veliko odkritega, si želi, da bi ta informans prinesel začetek pogovora o igralstvu, igralski umetnosti in o gledališču, navajajo pri SNG Drama Ljubljana.

S tem informansom se hkrati začenja tudi konceptualna prenova programske platforme Drama Laboratorij, ki je nastal iz želje in potrebe po prostoru za eksperimentalne oblike gledališkega izraza. "Z ustvarjalnim poskusom želim preizkusiti možnost življenja programske platforme Drama laboratorij. Je mogoče, da je to prostor gledaliških razmislekov o gledališču, nepreverjenih oblik in eksperimenta, s popolnim zavedanjem, da lahko rezultat propade," se je ob snovanju svojega prvega avtorskega projekta pod okriljem te platforme Drame spraševala avtorica.

Del Mojega prvega informansa z delovnim naslovom Sea Wall je tudi monodrama priznanega britanskega dramatika Simona Stephensa v prevodu Jureta Škerla z naslovom V morju zid. V uprizoritvi vlogo Alexa odigra Klemen Janežič, ki Stephensovo dramo opisuje kot zelo čustveno in pretresljivo. Alex pripoveduje o sebi, svojem življenju in tudi najbolj krutem dejanju, ki ga je kadarkoli storil, navajajo pri Drami. Avtor glasbe in izvajalec je Luka Ipavec.

Moj prvi informans z delovnim naslovom Sea Wall bo doživel predstavitev v okviru platforme Drama Laboratorij v študijski sobi ljubljanske Drame. Repriza sledi v soboto ob 20. uri. Prvi ponovitvi bo ob 21. uri sledil spletni pogovor z Nino Ivanišin in Janežičem na platformi Zoom, s prenosom na uradni YouTube in Facebook strani Drame.