Slovenija 17.4.2021 9:00

V Celju z razstavo Mitje Ficka odpirajo prenovljeno Galerijo sodobne umetnosti

Celje, 17. aprila - Z razstavo slikarja Mitje Ficka Lupi se nežno bodo v Celju v torek odprli prenovljeno Galerijo sodobne umetnosti, ki je novo podobo dobila po načrtih arhitekta Nandeta Korpnika. S spremenjenim vhodom v galerijo, ki je odslej z dvoriščne strani Knežjega dvora, sta v galeriji vzpostavljeni nova info točka in trgovina s publikacijami in revijami.

V Galeriji sodobne umetnosti Celje bo predstavil svojo novo produkcijo umetnik Mitja Ficko, slikar srednje generacije, znan po svojih kompleksnih fantazijskih, v notranjo resničnost in občutenje usmerjenih prevladujoče figuralnih kompozicijah. Razstava bo na ogled do 6. junija.

Ficko, ki je magistriral leta 2002 na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost. Za seboj ima razgibano slikarsko pot, z ateljejem v Leipzigu močno vpeto tudi v nemški umetnostni prostor, na tokratni razstavi Lupi se nežno pa bo predstavil slike, nastale v zadnjih treh letih, so sporočili iz Zavoda Celeia Celje.

Ficko v svoji najnovejši produkciji ohranja večino za njegovo ustvarjanje bistvenih elementov: "Tako specifično atmosfero kot zavezanost k metaforičnemu in simbolnemu, ko se kot vedno vrača h govorici o idejah, ki so bolj kot ne na drugi strani tega, kar nam je običajno in znano. Na podobah ohranja skrivnostnost in dogajanje, ki s posameznimi prizori in elementi sicer sega v ta svet, z načinom njihovega sestavljanja in likovno obdelavo pa se učinek celote praviloma naseljuje v mnogo bolj senzibilnih in z drugačnim utripom prežetih prostorih."

V svojih novih slikah umetnik kot običajno izhaja iz osebne izkušnje in dojemanja sveta. Najpogosteje se nanaša na resničnost, ki bi jo lahko označili kot realnost sobivanja več svetov in ravni bivanja. Na resničnost, ki jo lahko v vsej njeni celosti zaznavamo predvsem ali zgolj intuitivno. V tem pogledu zmorejo mnoge Fickove slike ustvariti skorajda magično interakcijo z gledalcem. Vzbuditi razpoloženje, neredko skorajda otipljivo občutje in vtis, kot bi se v slike spojili in v skupno trajanje razširili vsi časi, še piše v sporočilu za javnost.

Ficko je svoja dela predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Živi in dela v Ljubljani in Leipzigu.