Svet 19.4.2021 5:00

Filmska tržnica v Cannesu preložena na junij

Cannes, 19. aprila - Filmska tržnica, ki je del filmskega festivala v Cannesu, bo letos zaradi epidemije covida-19 potekala virtualno. Dogodek, ki je tradicionalno potekal v maju, so organizatorji po pisanju francoske tiskovne agencije AFP prestavili za mesec dni oziroma v termin med 21. in 15. junijem.

Francija, Cannes. Filmski festival Cannes. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Filmski festival Cannes.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Za poznejši termin so organizatorji po poročanju AFP dobili več prošenj, saj bi bila majska preblizu filmske tržnice, ki je minuli mesec potekala v sklopu 71. filmskega festivala v Berlinu.

Filmska tržnica v Cannesu, na katerih se večkrat predstavljajo tudi slovenski filmi, velja za največjo na svetu. Tako so leta 2019, na zadnji tržnici v živo, predstavili več kot 2700 filmov.

Osrednji del filmskega festivala, ki je sicer tradicionalno potekal maja, naj bi po najnovejših napovedih potekal med 6. in 17. julijem. Tokrat naj bi zaživel v živo.

Festivala, ki letno privabi okoli 45.000 ljudi, lani zaradi epidemije v fizični obliki niso izpeljali. Leta 2019 je zlato palmo za najboljši film osvojil južnokorejski Parazit režiserja Boonga Joon-hoja. Film je blestel tudi na lanski podelitvi oskarjev. Prejel je kar štiri zlate kipce, tudi za najboljši film.