Slovenija 19.4.2021 20:10

Ljubljanski svetniki prižgali zeleno luč ustanovitvi Centra Rog

Ljubljana, 19. aprila - Ljubljanski mestni svetniki so potrdili sklep o ustanovitvi javnega zavoda Center Rog. S tem dokumentom se ureja njegov status, razmerja med ustanoviteljem in zavodom ter temeljna vprašanja glede organizacije, dejavnosti in načina financiranja zavoda.

Ljubljana. Nekdanja Tovarna Rog. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nekdanja Tovarna Rog.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je povedala vodja oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana (Mol) Mateja Demšič, bo Center Rog lahko postal prostor mreženja in povezovanja vseh akterjev, ki delujejo na področju širšega kulturnega in kreativnega sektorja, s poudarkom na oblikovanju in arhitekturi, vizualnih umetnostih in novih tehnologijah tako v Ljubljani kot v širšem slovenskem in mednarodnem okolju.

Za ustanovitev novega javnega zavoda se je Mol po njenih besedah odločila, ker glede na opredeljeno področje delovanja Centra Rog ni zaznala obstoječih javnih zavodov ali nevladnih iniciativ območju Mol, ki bi lahko prevzeli v upravljanje nepremičnine in načrtovane vsebine Centra Rog.

V razpravi je Milan Jakopovič (Levica) izpostavil, da se od kandidata za direktorja pričakuje le eno leto vodstvenih izkušenj, kar po njegovem mnenju predstavlja kontinuiteto nižanja standardov, pri čemer je kot podoben primer navedel Pionirski dom, medtem ko je Mol od kandidatov za direktorje javnih zavodov doslej zahtevala najmanj tri leta izkušenj na vodstvenih delovnih mestih.

Sicer pa gre po njegovih besedah pri ustanovitvi Centra Rog za klasični javni zavod za kulturo, ki ne misli in upošteva prostora, na katerem bo deloval. Ustanavljanje zavoda po hitrem postopku tudi kaže, da si Mol participacije in mnenj o tem, kaj naj na tem prostoru nastane, ne želi, poleg tega bo izhodišče vsega ostalo nasilen izbris uporabnikov nekdanje tovarne Rog in v Levici projekta s tako popotnico, kot je dejal, ne morejo podpreti.

V LMŠ po besedah Katje Damij podpirajo projekt Centra Rog in menijo, da bo pomenil veliko obogatitev. Jo je pa zanimalo, ali je resnično potrebna ustanovitev novega javnega zavoda in ali ne bi bilo vsaj v začetku upravljanja Centra Rog zaupati kateremu od obstoječih javnih zavodov. Poleg tega je pogrešala strategijo ali vizijo delovanja, ki bi po njenem mnenju morala biti sestavni del gradiva. Slednjo je pogrešal tudi Dragan Matić (SMC) ter izrazil pričakovanje, da bodo do nje prišli čim prej.

Igor Horvat (SDS) je izrazil veselje, da se bo območje nekdanje tovarne Rog uredilo. V nadaljevanju se je dotaknil imenovanja članov v svet zavoda, kjer pogreša predstavnika ministrstva za kulturo. Mojca Škrinjar (SDS) se je med drugim dotaknila nabora dejavnosti, predvidenih v ustanovitvenem aktu, in pozdravila njegovo raznolikost, Mojco Sojar (NSi) pa je med drugim zanimalo, ali bodo dosedanji uporabniki Roga prišli nazaj v urejen center Rog.

Ljubljanski župan Zoran Janković je pojasnil, da so sicer proučevali možnost, da bi Center Rog priključili kateremu od obstoječih zavodov, a se po svoji vsebini preveč razlikuje od vseh. Strateški dokument, ki so ga nekateri pogrešali, je po njegovih besedah naloga direktorja, za eno leto vodstvenih izkušenj pri kandidatu za direktorja pa so se odločili, da dajo prednost mladim na tem področju. Glede nabora dejavnosti so jih vključili več, "da ne bi česa pozabili in šli ponovno na sejo čez dva meseca", kar pa se vrnitve rogovcev tiče, se bodo po njegovih besedah v Center Rog lahko vrnili tisti, ki bodo izpolnjevali pogoje na razpisu.

Pred pričetkom seje mestnega sveta so sicer predstavniki Avtonomne tovarne Rog pripravili novinarsko konferenco pred Mestno hišo. Na njej so med drugim izpostavili, da v gradivu za ustanovitev Centra Rog ni zaznati, kako točno naj bi se upravljanje zavoda razlikovalo od vseh podobnih ustanov in kako točno naj bi le ta bil bolj "participatoren". Menijo tudi, da bi bila pred ustanavljanjem Centra Rog potrebna široka javna razpravo o tem, kaj čemu naj bi bil namenjen.

Rogovci tudi vztrajajo, da Mol do danes ni predložila nikakršnih dokumentov, ki bi bili podlaga izpraznitve nekdanje tovarne Rog, kjer bo nastal Center Rog.

Mol je območje nekdanje tovarne Rog v posest prevzela 19. januarja, čemur so se uprli uporabniki prostorov znotraj Roga, posredovala je tudi policija.