Slovenija 20.4.2021 8:00

V Atriju ZRC fotografska razstava Mance Juvan

Ljubljana, 20. aprila - V Atriju ZRC bo od danes na ogled fotografska razstava Mance Juvan z naslovom Istanbul, Obrazi svobode, ki je sestavni del projekta Svoboda metropole - Freedom of Metropolis, Trans Making. Manca Juvan je skozi objektiv raziskovala, v kolikšni meri je urbanost velemest še vedno mogoče enačiti s svobodo, in to predstavila tudi skozi prebivalce.

Ljubljana. Fotografinja Manca Juvan. Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Fotografinja Manca Juvan.
Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Evropska mesta, ki so od visokega srednjega veka dalje veljala za prostore svobode, za pojem svobode, doživljajo v novem tisočletju nove prelomne spremembe.

"Če so metropole, med njimi tudi Istanbul, do nedavnega veljale za varni pristan vseh, ki so se želeli izviti iz spon rigidnega tradicionalnega načina življenja, ali bežali pred političnim preganjanjem, današnja percepcija svobode urbanega priča o tem, da je mogoče svobodo omejiti tudi tam, kjer se je rodila. Enkrat je za to kriva avtoritarna politika države, ki želi kapitalsko in politično obvladovati tudi urbane prostore, drugič pa je za to pristojen neoliberalni kapital, ki se najhitreje plemeniti prav v urbanem prostoru," so ob razstavi sporočili z ZRC SAZU.

Kot sestavni del projekta Svoboda metropole - Freedom of Metropolis, Trans Making (European Union's Horizon 2020 Research and Innovation programme under the Marie Sklodowska-Curie grant agreement), ki se sprašuje po svobodi urbanega, metropolitanskega življenja, želi tudi razstava opozoriti na spremembe urbanih prostorov. V Atriju ZRC bo na ogled do 16. maja.

Večkrat nagrajena Manca Juvan (1981) je diplomirana fotografinja in dela v svobodnem poklicu od leta 2000 dalje. Leta 2017 je z zadnjo fotografsko monografijo Guardians of the Spoon zmagala na International PhotoBook Awards v Los Angelesu. Knjiga je prejela nagrado tudi na 32. Slovenskem knjižnem sejmu, piše v njeni uradni biografiji.

Leta 2011 jo je prestižna fotografska agencija in fundacija Magnum izbrala kot eno izmed treh fotografov, ki se jim podeli štipendijo za študij fotografije in človekovih pravic na Univerzi New York. Ista fundacija ji je štipendiji podelila tudi v letih 2012 in 2016.

Manca Juvan je leta 2010 pri založbi Sanje izdala svojo prvo foto-monografijo Afganistan: neobičajna življenja, rezultat njenega dela v Afganistanu med leti 2003 in 2009. Leta 2012 je sledila še angleška edicija knjige. Leta 2005 in leta 2006 je prejela tudi pohvale Društva novinarjev Slovenije za delo iz Afganistana.

Sodelovala je z večino slovenskih medijev, vključno s slovensko edicijo revije National Geographic, Delovo Sobotno prilogo in Dnevnikovim Objektivom. Objavljala je v tujih revijah, kot so The Times, The Sunday Times, The Guardian, Chicago Tribune, Time.com, Marie Claire.

Je tudi častna članica mednarodnega fotografskega društva SPUTNIK. Redno sodeluje in je trenutna direktorica Zavoda Apis in občasno deluje tudi kot mentorica na foto delavnicah. Pripravila je več samostojnih in sodelovala na več skupinskih razstavah doma in v tujini.

Na uradni spletni strani je Manca Juvan o sebi zapisala: "Najprej in predvsem sem radovedno bitje, to me vzpodbuja k odkrivanju in k poslušanju... tebe, drugih, sebe... k dokumentiranju in h komuniciranju naših zgodb in zgodb našega časa; ob tem imam rada neznano in izziv, ki ga vsaka nova zgodba predstavlja: uživam v iskanju načina kako le-to vizualno upovedati tako, da izrazi svoje bistvo, zajame pozornost gledalca/bralca in še več, da ga 'premakne' in mu omogoči (novi) uvid."