Svet 22.4.2021 5:00

Monetovi lokvanji na dražbo za 40 milijonov dolarjev

London, 22. aprila - Za eno od monumentalnih slik lokvanjev Clauda Moneta se pri dražbeni hiši Sotheby's na prihajajoči newyorški dražbi 12. maja nadejajo iztržiti okoli 40 milijonov dolarjev. Oljno sliko na platnu z naslovom Le Bassin aux Nympheas so pri Sotheby's opisali kot eno najbolj ikoničnih in znamenitih impresionističnih slik.

Kitajska, Šanghaj. Umetniška dela francoskega impresionista Claudea Moneta. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Šanghaj.
Umetniška dela francoskega impresionista Claudea Moneta.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Le Bassin aux Nympheas, naslikana med letoma 1917 in 1919, je ena v seriji slik lokvanjev v Givernyju, ki jo je Monet začel leta 1914. Serija je bila inovativna zaradi skoraj abstraktno naslikane gladine ribnika in odsevov. Ta način slikanja in dejstvo, da so slike v seriji dvakratne velikosti Monetovih prejšnjih lokvanjev, sta začrtala popolnoma novo smer umetnikovih upodobitev spokojnih lokvanjev v ribniku, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tokratno delo na dražbi je primer Monetovega kasnejšega ustvarjalnega obdobja, ko je slikal doma v Givernyju. Prikazuje njegov razvoj od impresionističnih do skoraj abstraktnih del. Odpira vpogled v to, kako so Monetova dela vplivala na prihodnje generacije, denimo na Jacksona Pollocka in Marka Rothka, ki so njegove radikalne koncepte spreminjale v popolne abstrakcije.

Po navedbah dpa je Julian Dawes iz Sotheby's dejal, da Le Bassin aux Nympheas predstavlja tipičen primer umetnikove serije lokvanjev. Pri dražbeni hiši so leta 2019 za rekordnih 110 milijonov dolarjev prodali umetnikovo sliko kopic sena Meules.

Francoski impresionistični slikar Claude Monet (1840-1926) je ustvarjal v naravi po načelih plenerizma, najprej razmeroma realistične pejsaže in prizore iz meščanskega življenja, pozneje je z igro barv in svetlobe povsem svobodno interpretiral motiv kot subjektivno likovno podobo trenutka.

Lokvanji bodo pred dražbo na ogled v Tajpeju in New Yorku, še navaja dpa.