Svet 19.4.2021 13:27

Otvoritveni film festivala v Cannesu bo Caraxova Annette

Cannes, 19. aprila - Annette, prvi film, ki ga je priznani francoski režiser Leos Carax posnel v angleščini, bo 6. julija odprl letošnji 74. filmski festival v Cannesu. Film je postavljen v sodobni Los Angeles, Annette pa v njem pripoveduje zgodbo o navidezno popolnem paru, ki ga tvorita Henry, stand-up komiku z ostrim smislom za humor, ter priznana pevka Ann.

Francija, Cannes. Filmski festival Cannes. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Filmski festival Cannes.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Henry in Ann sta v filmu predstavljena kot navidezno popolni par - zdrava, srečna in glamurozna. A rojstvo njunega prvega otroka, hčere Annette, skrivnostne deklice z izjemno usodo, bo spremenilo njuni življenji, je vsebina povzeta na uradni spletni strani filmskega festivala v Cannesu.

Film bo uradno odprl festivalski tekmovalni program, ob premieri pa bo stopil tudi v redno distribucijo po francoskih kinih. V njem igrajo Marion Cotillard, Adam Driver in Simon Helberg.

Annette je Caraxov šesti celovečerec. Režiser je sicer znan kot enigmatični vizionar in je po zapisu na festivalski spletni strani v zadnjih 35 letih ustvaril ene najlepših trenutkov francoske kinematografije. Označen je kot poetični genij z neusahljivo domišljijo, pa tudi kot enfant terrible francoskega filma. Njegovega najnovejšega filma se po zapisu veselijo cinefili po vsem svetu.

"Vsak film Leosa Caraxa je dogodek. In tokratni izpolnjuje vsa pričakovanja! Annette je darilo, na katerega so ljubitelji filma, glasbe in kulture upali, tisto po čemer smo hrepeneli v minulem letu," je dejal predsednik festivala Pierre Lescure. Predstavnik festivala Thierry Fremaux pa je dodal, da si ne bi mogli želeti lepše združitve s filmom na velikem platnu.

Carax je v tekmovalnem programu canneskega festivala nazadnje pred devetimi leti predstavil svoj film Holy Motors. Otvoritveni večer letošnje izdaje bo 6. julija v živo po televiziji in v izbranih kinih. Se bodo pa organizatorji festivala pri njegovi organizaciji prilagajali epidemiološki situaciji.

Velika festivalska žirija, ki ji bo predsedoval ameriški filmski režiser Spike Lee, bo zmagovalce naznanila na zaključni prireditvi, ki bo 17. julija. Uradni festivalski izbor bo sicer znan konec maja, še piše na festivalski spletni strani.