Slovenija 21.4.2021 9:19

Slovenski dnevi knjige v Mariboru s predfestivalskim programom ob svetovnem dnevu knjige

Maribor, 21. aprila - Slovenski dnevi knjige v Mariboru so drugo leto zapored prestavljeni z aprila na junij. Kljub temu bodo organizatorji obeležili svetovni dan knjige, 23. april, z nekaj aktivnostmi v tem tednu. Danes začenjajo s spletnim pogovorom z Andrejo Peklar, zaključili pa bodo v soboto z Ožuljenim jezikom z gostom Muanisom Sinanovićem.

Ljubljana. Branje, listanje, knjige. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Branje, listanje, knjige.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

"V času, ko je večina šol po vsem svetu zaprtih in smo ljudje omejeni s preživljanjem časa zunaj in v družbi, lahko bolj kot kdaj koli prej moč knjig izkoristimo za boj proti samoti, osamitvi, za razširitev obzorij, za spodbujanje uma in ustvarjalnosti ter zato, da se s pomočjo knjig odpremo drugim svetovom in ljudem, novim idejam, novim vsebinam, oddaljenim krajem in neznanim prostorom. To je tudi priložnost za uvajanje naših otrok v svet knjig - odlična priložnost, da otrokom privzgojimo vseživljenjsko ljubezen do branja," izpostavljajo v Mladinskem kulturnem centru (MKC) Maribor.

V počastitev svetovnega dneva knjige so pripravili večdnevni spletni literarni program, ki ga spremlja fotografska razstava Obrazi knjig na mariborskem Starem mostu. Pridružujejo se tudi spletnemu knjižnemu sejmu Sejem s kavča, na katerem se bo predstavilo več kot 50 založnikov.

Slikarko in ilustratorko Andrejo Peklar bo danes na predavanju pri predmetu Mladinska književnost, ki bo dostopno v živo na spletu, gostila profesorica na mariborski filozofski in pedagoški fakulteti Dragica Haramija.

V petek bo sledil spletni pogovor z nagrajencem večernice Andrejem Rozmanom Rozo, ki ga bo usmerjala urednica revije Otrok in knjiga Darka Tancer Kajnih. Zvečer je na programu polfinale pesniškega turnirja Založbe Pivec, vzporedno bo tekla spletna akcija spodbujanja branja Knjiga, ki me je premaknila. K sodelovanju so povabili znane Mariborčane in Mariborčanke, da so razkrili, katera knjiga se jih je resnično dotaknila.

V okviru platforme za sodobno raziskovalno umetnost konS bo v petek izvedena tudi delavnica kodne poezije z avstrijsko umetnico Rosi Grillmair. V soboto pa bo predfestivalsko dogajanje zaključil večer slamovske poezije Ožuljeni jezik, ki bo prav tako v spletni obliki. Literarni gost dogodka bo pesnik, pisatelj in kritik Muanis Sinanović, s katerim se bo pogovarjala pesnica in kritičarka Helena Zemljič.

Pri oblikovanju vsebin so sodelovali dolgoletni partnerji festivala Mariborska knjižnica, Založba Pivec ter MKC Maribor, ki nastopa tudi v vlogi koordinatorja.

Osrednji program 24. Slovenskih dni knjige v Mariboru je predviden od 18. do 24. junija.