Na hitro prelistano 24.4.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 24. aprila - Pri KUD Logos so izšle kolumne Urše Zabukovec z naslovom Levo oko, desno oko, pri Slovenski matici pa pesniška zbirka Neže Zajc z naslovom Brez slovesa. Med novostmi za mlade bralce založbe Primus je kriminalni roman Vihre mladih Jožeta Zormana, pri Mladinski knjigi pa je izšla sedma knjiga z dogodivščinami Tria Golaznikus Andreja E. Skubica.

Ljubljana. Sedma knjiga z dogodivščinami Tria Golaznikus Andreja E. Skubica. Foto: Mladinska knjiga

Ljubljana.
Sedma knjiga z dogodivščinami Tria Golaznikus Andreja E. Skubica.
Foto: Mladinska knjiga

Ljubljana. Pesniška zbirka Neže Zajc z naslovom Brez slovesa. Foto: Slovenska matica

Ljubljana.
Pesniška zbirka Neže Zajc z naslovom Brez slovesa.
Foto: Slovenska matica

Ljubljana. Kriminalni roman Vihre mladih Jožeta Zormana. Foto: Založba Primus

Ljubljana.
Kriminalni roman Vihre mladih Jožeta Zormana.
Foto: Založba Primus

Ljubljana. Kolumne Urše Zabukovec v knjigi Levo oko, desno oko. Foto: Založba KUD

Ljubljana.
Kolumne Urše Zabukovec v knjigi Levo oko, desno oko.
Foto: Založba KUD

KOLUMNE URŠE ZABUKOVEC V KNJIGI LEVO OKO, DESNO OKO

Urša Zabukovec je v knjigi Levo oko, desno oko zbrala kolumne, ki jih je v letih 2018-2020 redno objavljala v časniku Delo. "V njih se lucidno opredeljuje do aktualnega dogajanja na različnih področjih našega življenja ter razmišlja, kaj nam to dogajanje govori o stanju našega duha. Opirajoč se na študij in dolgoletno življenje v tujini (Poljska, Španija) se sprašuje o miselni in duhovni kondiciji sodobne univerze in izobraževalnega sistema na splošno, o smislu in ciljih globalizacije, o domoljubju, o domu in svetu, problematizira uvajanje novih tehnologij, umetne inteligence in nadzora, razmišlja o vedno novih aktivizmih, ki morda niso to, za kar se predstavljajo, o pasteh uzakonjenja evtanazije, o načrtnem uničevanju podeželja, o sovražnikih jezika in mišljenja, o poeziji, literarnih trendih in usodi književnega prevajalca, o živalih, norosti, denarju, smrti, papeških enciklikah, epidemiji, diktatu znanosti in zatonu demokracije," so vsebino povzeli pri KUD Logos.

Dodali so, da posebnost avtoričinih kolumn ni le vsebinska, ampak tudi formalna: "Avtorica svoj odnos do pojava ubeseduje večplastno, opise konkretne izkušnje nadgrajuje z osebno refleksijo, ki jo nato sooča z refleksijami drugih avtorjev, filozofov in znanstvenikov. Kolumne, izpisane v živem literarnem slogu, so vzbujale energične odzive občinstva, ki smo jih lahko večkrat prebrali tudi v Delovi rubriki Pisma bralcev."

PRI SLOVENSKI MATICI PESNIŠKA ZBIRKA NEŽE ZAJC

Literarna in kulturna zgodovinarka Neža Zajc v svoji tretji pesniški zbirki Brez slovesa (Slovenska matica) govori o umiranju in smrti, ko ni časa in ne diha, da bi se lahko uresničilo slovo, ob tem pa izpričuje tudi notranjo silo ustvarjanja, ki mora reševati številne nezaključene in neizpolnjene trenutke. Cikli Dar, Dahnjenja in Izdavil sem s premišljeno arhitektonsko postavitvijo kažejo na tridelno strukturo, s katero avtorica izoblikuje ontološko zasnovano celoto slehernikove determiniranosti, ki eksistencialni lok prek dediščine, navdiha in samoizraza razbira v metafizičnem nadaljevanju tuzemske poti, so zapisali pri založbi.

Avtor spremne besede k zbirki Denis Poniž je temu pridal: "V tem svetu, kjer so naše zaznave največkrat le slutnje, vpete med rojstvo in smrt, se pesnica krčevito trudi, da bi našla najbolj ustrezne podobe, vendar ne takih, ki nas omamljajo s svojo blagoglasnostjo, ampak ostre, trde, take, ki razprejo našo zavest in očistijo naš pogled."

ZORMANOV KRIMINALNI ROMAN O VIHRAH MLADIH

Jože Zorman je pri založbi Primus izdal kriminalni mladinski roman Vihre mladih, podnaslovljen V iskanju lastne poti. Janko in njegovi prijatelji se zapletejo v spletke in obračunavanje s Petrom in njegovimi pajdaši. Medtem ko pomagajo Katji in Veri iz zagate, pridejo na sled Anzuhovi tatinski tolpi, ki načrtuje tatvino v podjetju Medikament na Prevaljah. Odločijo se, da bodo tatovom preprečili vlomno tatvino, takrat pa Danijel, Jankov zvesti prijatelj, pade v kremplje tatov in fantje se morajo odločiti, kaj bodo storili, je del vsebine povzet na strani založbe. Zormana je misel, da bi napisal delo za mlade, obšla po upokojitvi. Roman Vihre mladih je njegov knjižni prvenec, avtor pa upa, "da bo knjiga našla pot do srca tako mlajših kot starejših bralcev".

TRIO GOLKAZNIKUS TOKRAT O LJUBEZNI IN STRAŠNIH STVAREH

Pri Mladinski knjigi je izšla sedma knjiga iz serije Trio Golaznikus Andreja E. Skubica, ki jo ilustrira Tanja Komadina. Knjiga Amor in strašne stvari predstavlja zgodbo, kako se Tomaž na šolskem tekaškem tekmovanju spotakne, ker med tekom bulji v punce, ki navijajo. Pravzaprav ne v punce, v Julijo. In potem izve, da je ena od punc zaljubljena vanj, kar ga postavi v neroden položaj. "Kar naenkrat se vsi ukvarjajo s tem, kdo je v koga. Liam mu pri tem prav nič ne pomaga. Še Lija, ki je del njihovega tria, postane trapasta in Juliji na stol podstavi zafrkljiv plakat. Vse se zaplete. Tomaževa mama razloži, kako so začetki ljubezni včasih trapasti. A prijateljska naveza 'premaga' vse zadrege," so povzeli pri založbi.