Svet 22.4.2021 6:00

Michelangelov navdih med razkritimi vatikanskimi skrivnostmi

Rim, 22. aprila - Velikan italijanske umetnosti Michelangelo je navdih za svoje delo našel tudi v Belvederskem torzu, ki ga danes hranijo v Vatikanskih muzejih. Vendar ga obiskovalci na svoji poti proti Sikstinski kapeli pogosto prezrejo, kar nameravajo v muzeju spremeniti z novo serijo videov.

Vatikan. Slovita Sikstinska kapela v Apostolski palači je prepoznavna po stropni Michelangelovi poslikavi. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Vatikan.
Slovita Sikstinska kapela v Apostolski palači je prepoznavna po stropni Michelangelovi poslikavi.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Torzo, gre za fragment več kot 2000 let starega grškega marmornatega kipa, je tema prvega od 12 videov, namenjenih predstavitvi "skrivnosti, malo znanih zgodb in zanimivosti", povezanih s papeškimi zbirkami, piše francoska tiskovna agencija AFP.

V prepričanju, da gre za grškega junaka Ajanta, ki razmišlja o samomoru, so torzo najprej postavili v palači Colonna na Kvirinalskem griču v Rimu, pozneje so ga preselili na osmerokotno dvorišče Vatikanskih muzejev.

Proučevale so ga generacije umetnikov, tudi Michelangelo, ki je pred njim preživel po več ur na dan in ki je v njem našel navdih. Po besedah strokovnjakov iz Vatikanskih muzejev je umetnik napetost Ajantovih mišic poustvaril v moških aktih na stropu Sikstinske kapele.

So "atletski in mišičasti, mišice imajo napete, kot da nekaj počnejo, čeprav v resnici ne počnejo ničesar," v videu pove Guido Cornini iz Vatikanskih muzejev. "In ravno s to napetostjo mišic spominjajo na torzo, ki ga je Michelangelo videl in preučeval," še doda.

Michelangelo Buonarroti (1475-1564) se je rodil v Cepreseju. S 13. leti se je začel učiti v Ghirlandaiovi delavnici v Firencah. Najprej je živel v Bologni, nato v Rimu, Firencah in ponovno v Rimu.

Vatikanski muzeji so sicer trenutno zaradi pandemije novega koronavirusa zaprti, ponovno odprtje je napovedano za 3. maj, še piše AFP.