Slovenija 22.4.2021 9:14

V Galeriji ZDSLU razstava letošnjih Jakopičevih nagrajencev

Ljubljana, 22. aprila - V Galeriji ZDSLU je od danes na ogled razstava, posvečena letošnjim Jakopičevim nagrajencem. Svoja dela razstavljajo nagrajenca za življenjsko delo Milena Usenik in Franc Novinc ter dobitnik nagrade Riharda Jakopiča za leto 2021 Silvester Plotajs Sicoe. Razstava bo na ogled do 15. maja.

Akademska slikarka Milena Usenik (1934) je študirala na ljubljanski likovni akademiji, kjer je diplomirala pri Maksimu Sedeju ter pri Gabrijelu Stupici končala slikarsko specialko. S svojimi deli se je predstavila na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Prejela je več priznanj in nagrad.

Med letoma 1971 in 1976 je uvedla inovativno združevanje principov optične umetnosti in principov poparta, ki je v Jugoslaviji nastajal v popolnoma drugačnih socialnih, širših družbenih in političnih razmerah kot v zahodnem svetu. Njene stvaritve predstavljajo kritiko potrošniške družbe in njene reprezentacije.

Akademski slikar in likovni pedagog Franc Novinc (1938) je diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri Francetu Miheliču in Maksimu Sedeju. Leta 1986 je bil na isti akademiji izvoljen za docenta, leta 1991 za izrednega in leta 1996 za rednega profesorja in je poučeval do upokojitve leta 2012. Prejel je več nagrad, med njimi leta 1973 Župančičevo nagrado mesta Ljubljana in leta 1984 nagrado Prešernovega sklada.

Novinc se je na začetku svoje ustvarjalne poti v okviru ekspresivne figuralike in novega realizma pridružil mladim slovenskim popartistom in se nato po krajšem obdobju erotične tematike povsem posvetil krajini. V 60. in 70. letih minulega stoletja je zaradi raziskovanja svetlobe, prostora in barve postal eden vidnejših t.i. novo krajinarjev, slikarjev, ki so slovensko tradicijo upodabljanja krajine prevrednotili in obogatili z novimi likovnimi izrazi.

Plotajs Sicoe (1965) je diplomiral pri Emeriku Bernardu na likovni akademiji v Ljubljani ter tam nadaljeval podiplomski študij slikarstva pri Gustavu Gnamušu in grafike pri Lojzetu Logarju. Študijsko se je izpopolnjeval na Nizozemskem. Prejel je več nagrad, med njimi 2. nagrado majskega salona ZDSLU in Jakopičevo priznanje.

Je figuralik in kolorist. Navdušen nad nemškim ekspresionizmom ostaja zavezan štafelajski sliki. Vsebinsko upodablja kaotičnost sočasnega urbanega sveta in idole množične kulture. Slika v čistih, živih, močnih barvah z energično potezo čopiča. Slike so večinoma velikih formatov. Pri interpretaciji sveta je zavezan lastni umetniški svobodi. Piše tudi pesmi in kratka poetična besedila. Specifična je tudi njegova vloga v skupini Divji v srcu, je mogoče prebrati na spletni strani ZDSLU.