Slovenija 22.4.2021 9:56

V SEM razstava Sprevod nadnaravnih bitij yokai iz Japonske

Ljubljana, 22. aprila - Slovenski etnografski muzej (SEM) od danes do 13. junija gosti razstavo Japonske fundacije z naslovom Sprevod nadnaravnih bitij yokai iz Japonske. Razstava, ki začenja svojo pot po svetu ravno v SEM, razkriva japonsko kulturo yokaija o nadnaravnih skrivnostnih bitjih oziroma pošastih, upodobljenih na zvitkih in lesoreznih tiskih in drugih medijih.

Ljubljana. Muzejska ploščad, Slovenski etnografski muzej. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzejska ploščad, Slovenski etnografski muzej.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Yokai je japonska beseda, sestavljena iz yo in kai in pomeni čuden, skrivnosten, sumljiv, čarovniški, strašljiv. "Yokaije bi lahko opisali kot plod domišljije, ki izvira iz človekovega strahu in groze pred neobvladljivo naravo in neznanimi, iz teme prežečimi prezencami - od tod njihov nenavaden, grotesken izgled, ki lahko ob ogledu razstavljenih del marsikoga preseneti," so pojasnili v muzeju. Yokaiji so se porodili iz bujne domišljije prednikov in so močno zaznamovali ljudi, se širili in prenašali z ustnim izročilom, s pisnimi viri in slikami in se ohranili do danes.

Razstavo Sprevod nadnaravnih bitij yokai iz Japonske so v SEM pripravili v sodelovanju in na pobudo Veleposlaništva Japonske v Sloveniji, vodja projekta razstave v muzeju pa je Nina Zdravič Polič. Rdeča nit postavitve je spreminjanje upodobitev yokaijev od strah vzbujajočih pošasti do vse bolj prijaznih in očarljivih ter širšemu občinstvu domačih bitij.

V SEM so predstavljene upodobitve fantastičnega in nadnaravnega sveta, ki ga naseljujejo nenavadna imaginarna bitja yokaiji, preko številnih replik zvitkov, starih ilustriranih knjig in lesoreznih tiskov, ki so brokatne slike oziroma vrsta večplastnega in večbarvnega tiska. Osredotoča se predvsem na zvitke in lesorezne tiske iz obdobja Edo (17. do 19. stoletje) in je razdeljena na štiri dele: Spektakularni svet yokaijev na zvitkih, Slikoviti svet yokaijev, Yokaiji in igre ter Yokaiji danes, so zapisali v SEM.

Najznamenitejši zvitek je sicer Nočna parada stotih demonov (Hyakki Yagyo) v obliki popisanega in poslikanega zvitka, ki je upodobitev divje horde yokajijev. Nastajal je v neštetih različicah od srednjega veka dalje in je bil najbolj priljubljen zvitek v obdobju Edo (17. do 19. stoletje) z močnim vplivom na umetnost yokaija. Z masovno proizvodnjo, ki jo je omogočil postopek tiskanja, se je s podobami yokaijev seznanil širši krog ljudi.

Sodelovanje SEM z Japonsko traja že več kot dve desetletji. Od leta 2000 je v SEM gostovalo več razstav: Zmaji in vrtavke in Svilena mavrica (obe v letu 2000), Japonske lutke (2007), V duhu japonske tradicije: Matsuri (2017), izvedli pa so še številne druge prireditve, še piše v sporočilu za javnost.

SEM kot varuh zbirk iz drugih kontinentov med drugim od leta 2001 hrani tudi dragoceno zbirko japonske umetnosti Frančka Kosa. Ta obsega 23 slik na svili in papirju in nekaj zvitkov iz obdobja med 17. in 20. stoletjem. Kosovo japonsko zbirko je SEM predstavil javnosti na razstavi leta 2002.