Od blizu 25.4.2021 10:00

EKO 8 v Mariboru kot Pismo za prihodnost

pripravila Andreja Seršen Dobaj

Maribor, 25. aprila - Umetnostna galerija Maribor (UGM) uresničuje napoved ponovnega zagona mednarodnega trienala umetnost in okolje, ki je bil nazadnje izveden pred 15 leti. V prostorih nekdanje Mariborske tekstilne tovarne (MTT) bo med 21. majem in 18. julijem trienale EKO 8, ki ga je umetniški vodja in kustos Alessandro Vincentelli naslovil Pismo za prihodnost.

Maribor. Razgled na Maribor. Foto: Nebojša Tejić/STA

Maribor.
Razgled na Maribor.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Naslov izvira iz spominske plošče islandskega pisatelja Andrija S. Magnasona, s katero so Islandci leta 2019 zaznamovali izgubo ledenika Okjökull zaradi podnebnih sprememb.

EKO 8 bo raziskoval presečišča med aktualnimi družbeno-ekonomskimi izzivi, okoljevarstvenimi politikami in postkolonialno globalizacijo. "V sozvočju z naraščajočim zavedanjem, da je stanje okolja odvisno od niza vzajemno povezanih sistemov, vključno z ekološkimi politikami, razvojem tehnologij, socialnimi praksami, gospodarstvom itd., trienale povezuje naravne in družbene ekosisteme in briše meje med nasprotji: narava/kultura, individualno/skupno, nacionalno/mednarodno, globalno/lokalno," izpostavljajo v UGM.

Letošnjo prenovljeno, 8. edicijo trienala z veliko mednarodno razstavo in vrsto spremljajočih dogodkov bodo odprli 21. maja v prostorih nekdanje tovarne MTT v Melju, kjer je nekoč cvetela industrija.

Umetniško pismo za prihodnost

"Pismo za prihodnost je predstavljeno na mestu, kjer je nekoč stotine delavcev s skupnim namenom tkalo blago. Znotraj teh zidov zdaj odmevajo in se združujejo glasovi in vizije umetnikov širokega generacijskega razpona, ki skupaj opozarjajo na ekološko krizo, s katero smo danes vsi soočeni," pojasnjuje Vincentelli, sicer neodvisni kustos iz Velike Britanije, ki je več let sooblikoval razstavno in raziskovalno dejavnost Centra za sodobno umetnost BALTIC v Newcastlu.

Med sodelujočimi umetniki in umetnicami na razstavi Pismo za prihodnost bodo Allora & Calzadilla, Lucien Anderson, Manca Bajec, Maxime Berthou & Mark Požlep, James Bridle & Navine G. Khan-Dossos, Kara Chin, Jasmina Cibic, Marcus Coates, William Cobbing, Laura Harrington, Mikhail Karikis, Janja Kosi, Harley Kuyck-Cohen, Polonca Lovšin, Marjetica Potrč, Mako Sajko, Nina Slejko Blom & Conny Blom, ScanLAB Projects, Emiija Škarnulyte, Marko Tadić, Jimmy Turrell in Chris Watson.

"V znamenju negotovosti, ki jih ustvarja svetovna pandemija, ter v novi in okrepljeni potrebi po prepoznavanju znamenj in učenju iz zgodovine bo EKO 8 zasnovan kot barometer sprememb. Predstavil bo ekološko ozaveščene filme iz 60. let prejšnjega stoletja ter nova umetniška dela, prostorske postavitve in zvočne instalacije, ki ozaveščajo o izumrtju vrst, krhkosti človeškega ekosistema in nujnosti soobstoja," napovedujejo v galeriji.

Grško-nizozemski umetnik Antonis Pittas je za razstavo zasnoval novo prostorsko instalacijo iz tisoč recikliranih opek, ki jih bo postavil v konstelacije, ki spominjajo na zborovanje množic in jih opremil s slogani iz grafitne paste, vzetimi iz arhivskega gradiva tovarne. Umetnica Danae Stratou pa si je zamislila veliko instalacijo iz soli, podobno njenemu nedavnemu projekt v prav tako zapuščeni tovarni tekstila v grškem Patrasu.

Od ustanovitve trienala že 40 let

Mednarodni trienale Ekologija in umetnost je bil ustanovljen leta 1980 v Mariboru. Prve tri izvedbe so bile zastavljene kot vsejugoslovanski dogodek z republiškim izborom umetnikov in so se osredotočale na ekološke teme.

Po razpadu Jugoslavije se je trienale preoblikoval v mednarodni dogodek z mednarodnimi selektorji in izbranimi temami posamezne izdaje. Težišče je sčasoma prehajalo od različnih okoljskih premislekov tedanjega časa do vse bolj poglobljenega zavzemanja za ekološka in družbena vprašanja. Zadnja izvedba trienala v letu 2006 je bila izpeljana v okviru mednarodne mreže kustosov in umetniških institucij srednje in vzhodne Evrope Continental Breakfast.

Kot pokušino pred letošnjim ponovnim zagonom trienala so lani v kompleksu MTT priredili Dneve zaganjanja EKO 8, med katerimi so med drugim predstavili umetniškega vodjo trienala in gostili konferenco Umetnost in mesto.

Trienale namreč s prenovljenim modelom izstopa iz galerijskih prostorov z namenom odkrivanja in reaktiviranja mestnih prostorov, ki izkazujejo kreativni potencial in možnost razvoja. "EKO 8 se bo odvijal v več prostorih fascinantne tovarne, s programom trienala pa vstopamo tudi v širše območje degradiranega Melja in s kreativnimi dogodki odpiramo razmišljanja o novih možnih vsebinah tega pozabljenega predela mesta," pojasnjuje vodja projekta EKO 8 Simona Vidmar iz UGM.