Svet 23.4.2021 5:30

Po odprtju knjigarn v Veliki Britaniji prodaja knjig poskočila za tretjino

London, 23. aprila - V prvem tednu odprtja britanskih knjigarn po dolgotrajnem zaprtju je prodaja knjig v angleških in valižanskih knjigarnah poskočila za tretjino, navaja britanski The Guardian. Knjigarnarji poročajo o 3,7 milijona prodanih tiskanih knjigah v enem tednu in navdušenih kupcih, ki "se obnašajo kot otroci v slaščičarni", ko brskajo in vonjajo knjige.

Ljubljana. Branje, listanje, knjige. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Branje, listanje, knjige.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Knjigarne v Angliji in Walesu so vrata ponovno odprle 12. aprila, potem ko so jih zaprle decembra lani. Podjetje Nielsen BookScan, ki spremlja knjižno prodajo, je poročalo o 33-odstotni rasti v količini in 32,5-odstotni rasti v vrednosti na trgu tiskanih knjig v enem tednu od odprtja, piše The Guardian.

Po besedah Kate Skipper iz knjigarne Waterstones, ki ima v Angliji in Walesu 243 prodajaln, je bil med najbolj prodajanimi roman Hamnet avtorice Maggie O'Farrell, lanskoletne dobitnice britanske nagrade za leposlovje, ki ga podpisujejo izključno pisateljice (Women's Prize for Fiction). V romanu avtorica poda fiktiven vpogled v življenje Shakespearovega edinca, ki je umrl leta 1596 pri 11 letih.

V knjigarni so za med šle tudi knjige The Dinner Guest B. P. Walterja, The Midnight Library Matta Haiga, Klara and the Sun Kazua Ishigura in avtobiografija The Madness of Grief Richarda Colesa.

"Imamo primere, ko osebe poskušajo vonjati knjigo čez masko, in popolnoma spodobne ljudi srednjih let, ki se obnašajo kot otroci v slaščičarni," je dejal lastnik knjigarne Westbourne Bookshop v mestu Bournemouth Paul Angel.

Dodal je, da je bilo dobro ponovno videti znane obraze, saj jih je skrbelo za nekatere starejše obiskovalce, ki se lahko počutijo osamljene tudi v boljših časih, redni obiski knjigarne pa so pomemben del njihovega tedna.

Po besedah Jamesa Ashmora iz knjigarne Read v mestu Holmfirth je bilo prvih nekaj dni po odprtju podobnih božičnemu času. "Kupci odhajajo iz knjigarne s knjigami, za katere niso vedeli, ker imajo priložnost brskati, se pogovarjati in slišati naša priporočila," je dejal Ashmore.

Prodaja knjig v Veliki Britaniji je bila leta 2020 najvišja v osmih letih, saj so kljub zapiranju in odpiranju knjigarn tekom leta prodali 202 milijona tiskanih knjig. Amazon je imel rekordne dobičke, o dobrih številkah so poročale tudi velike založbe, neodvisni knjigarnarji pa so bili deležni velike podpore lokalnih skupnosti, še navaja The Guardian.