Slovenija 23.4.2021 5:00

Obeležujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic

Ljubljana, 23. aprila - Organizacija Unesco je leta 1995 na generalnem zasedanju v Parizu 23. april razglasila za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Podobno kot lani bodo dan po številnih državah praznovali s spletnimi dogodki, v Sloveniji ga bosta zaznamovala Sejem s kavča in Noč knjige. Danes lento prevzema tudi nova svetovna prestolnica knjige, gruzijski Tbilisi.

Južna Afrika, Johannesburg. Knjižnica, knjige. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Južna Afrika, Johannesburg.
Knjižnica, knjige.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic so pri Unescu zapisali, da so se knjige v letu pandemije izkazale kot močno orodje v boju proti izolaciji. Poskrbele so za krepitev vezi med ljudmi, širjenje obzorij ter spodbujale k razmisleku in ustvarjalnosti. V nekaterih državah se je število prebranih knjig podvojilo, so še navedli. Pri Unescu sicer še posebej vabijo, da si ljudje v aprilu vzamejo čas za branje, sami ali z otroki, ter se s knjigo podajo na domišljijska popotovanja.

Ob dnevu je poslanico spisal predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) Dušan Merc in v njej poudaril, da knjige ni potrebno razumeti in častiti kot kult, prav tako knjiga ni potrošniška dobrina. Pritrdil je, da je resda produkt, njena dodatna vrednost pa je bralec, ki po besedah Merca vedno predstavlja presežek. Predsednik DSP je v poslanici med drugim zapisal: "Iz knjige ne bomo delali kultnega blaga, ne bomo je postavljali v vitrino, ki bo družinski oltar, čeprav bi bilo to potrebno, lepo in koristno, samo prebrali jo bomo, kar je največ."

Dan obeležujejo po vsem svetu, glede na aktualno stanje pandemije, predvsem z virtualnimi dogodki. Današnji dan pa je bil izbran tudi za predajo lente novi svetovni prestolnici knjige, ki jo od malezijskega Kuala Lumpurja prevzema gruzijski Tbilisi.

V Sloveniji bo dan po lanski uspešni izvedbi zaznamoval Sejem s kavča, na katerem je že od torka pa vse do nedelje mogoče kupiti več kot 500 knjig, ki jih ponuja več kot 50 slovenskih založnikov. Sejem poteka na pobudo in v organizaciji pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature, v sodelovanju s številnimi založniki, Javno agencijo za knjigo RS, DSP, splošnimi knjižnicami ter partnerskimi organizacijami in občinami po Sloveniji. Zaznamuje ga poziv k podarjanju knjig ob današnjem svetovnem dnevu.

Danes pa bo že sedmo leto zapored potekala tudi Noč knjige. Projekt, katerega nosilca sta Društvo festival Sanje in Založba Sanje in poteka pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco, je družbena akcija, ki povezuje številne lokalne prireditelje, ti pa samostojno izbirajo in izvajajo kulturne vsebine. Noč knjige bo ponovno prilagojena razmeram in bo v glavnem potekala virtualno, zaznamuje pa jo verz Srečka Kosovela: "Sanjam kraljestvo brez kralja."

Okoli dneva knjige so ponavadi potekali tudi Slovenski dnevi knjige, ki so bili že nekajkrat zamaknjeni. Sprva zaradi vremena, lani pa zaradi pandemije. Tako bodo Slovenski dnevi knjige po več slovenskih krajih letos predvidoma potekali konec junija, so se pa za nekaj napovednih dogodkov dnevov od današnjem prazniku knjige odločili v Mariboru.