Svet 24.4.2021 6:00

Velika Britanija s sedem milijonov funtov vrednim skladom za neodvisne filme

London, 24. aprila - Velika Britanija je ustvarila nov, sedem milijonov funtov vreden sklad, ki bo britanskim filmom pomagal doseči mednarodno občinstvo. Enoletni pilotni program Global Screen Fund bo pomagal neodvisnemu britanskemu filmskemu sektorju pri izvažanju vsebin na različne trge po svetu. Sklad pozdravljata igralca Jude Law in Gemma Arterton.

Lenart. Zastava Velike Britanije. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Lenart.
Zastava Velike Britanije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Sklad je razvilo ministrstvo za digitalno, kulturo, medije in šport (DCMS) v partnerstvu z Britanskim filmskim institutom (BFI). Glede na DCMS bo sklad podpiral neodvisne filme in filmske vsebine iz vseh koncev Velike Britanije, poroča britanski BBC.

Neodvisna podjetja se bodo lahko prijavila za denarno podporo in jo nato uporabila pri poslovnem razvoju, koprodukciji in mednarodni distribuciji. Sklad se bo sicer osredotočal na neodvisne filme, a je namenjen tudi animaciji, dokumentarcem, televiziji in interaktivnim pripovednim delom.

Pozornost bodo usmerili predvsem v britanske regije, ki so v preteklosti imele manj možnosti za mednaroden izvoz vsebin. To bo koristilo celotni državi in hkrati obravnavalo geografsko neuravnoteženost v industriji.

Minister za izvoz Graham Stuart je dejal, da bo sklad "pomagal spodbuditi gospodarstvo in ustvaril delovna mesta na obeh straneh kamere". Po Lawovih besedah bodo sredstva "pomagala pri zbujanju partnerstev", Gemma Arterton pa meni, da bo sklad pomagal britanskim vsebinam k prestopanju meja.

"Za britanski film in televizijo po svetu obstaja veliko prepoznanja in spoštovanja," je dejal Law, ki je igral v filmih Stotnica Marvel (2019) in Magične živali (2016).

Po besedah Gemme Arterton "veselje pri ustvarjanju filma obstaja v deljenju zgodb, ki se dotaknejo ljudi". Igralka je nazadnje nastopila v TV seriji Black Narcissus in singlu kantavtorice Jessie Ware Remember Where You Are.

Podporo skladu je izrazila tudi koproducentka serije James Bond Barbara Broccoli, ki je neodvisne filme imenovala za temelje britanske ustvarjalnosti. Sodelovala je tudi pri produkciji filma Filmske zvezde ne umirajo v Liverpoolu (2017).

Prijave, za katere je zadolžen BFI, se odprejo 28. aprila. BFI je lansko leto poročal o velikem zmanjšanju sredstev, namenjenih domačim neodvisnim filmom, še navaja BBC.