Slovenija 26.4.2021 5:00

V Gleju premiera predstave na temo državljanstva

Ljubljana, 26. aprila - V Gledališču Glej bo drevi premiera avtorske predstave kolektiva En drag ansambel z naslovom Jubilej s protagonistkama, državljankama Dragano in Dragico. Igra, v kateri nastopata Rok Kravanja in Daniel Petković, odpira vprašanja, kot so, kaj gradi in kaj razkraja nacijo, kaj je naša identiteta ter kaj leži onkraj nacije, države, človeštva.

Ljubljana. Gledališče Glej. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gledališče Glej.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Državljanki Dragana in Dragica sta v letu 2020 veliko potovali, po kolesarskih protestih, po točkah vzpostavljanja nove državnosti, po ključnih simbolih slovenstva. "Odeti v narodno nošo v prepevanju tistih starih, dobrih, domačih napevov. Kdor poje, slabo ne misli. Dlje sta hodili, bolj sta si želeli, da ne bi bili državljanki, ampak raje prebivalki," so vsebino predstave povzeli v Gleju.

Predstava odpira številna vprašanja, med drugim tudi, kako se znebiti teže simbolov ter ali je mogoče s simbolno razgradnjo sprati tudi grehe države ter kje je v poplavi trdega populizma prostor za radikalno nežnost kot točke ultimativnega upora vsem oblikam zatiranja.

Pod koncept, režijo, koreografijo in scenografijo se podpisuje kolektiv En drag ansambel, ki ga poleg Kravanje in Petkovića sestavljata še Urban Belina in Ajda Tomazin. Kot poudarjajo v kolektivu, artivistično usmerjene taktike, ki naslavljajo aktualne družbeno-politične pereče problematike, izvajajo v obliki nenapovedanih umetniških intervencij v javnem prostoru in protestnih akcij. Ob tem preizkušajo moč različnih performativnih taktik, s katerimi se naslanjajo na duh ljubljanske alternativne scene iz 80. let, njihovo rabo pa prilagajajo kontekstu neoliberalnega razkroja in nadzornega kapitalizma.

Dramaturga predstave, ki bo v petek doživela še mariborsko premiero v GT22, sta Belina in Jasmina Založnik.