Slovenija 25.4.2021 11:00

Danteja se bodo spomnili tudi na Tolminskem

Tolmin, 25. aprila - Septembra bo minilo 700 let od smrti slovitega italijanskega pesnika Danteja Alighierija, zaradi česar je letošnje leto razglašeno za Dantejevo. Avtor Božanske komedije naj bi nekoč obiskal tudi Tolminsko, kjer mu bodo ob obletnici postavili spominsko tablo, predstavljen pa bo tudi v okviru razstave, ki jo junija odpira Tolminski muzej.

Italija, Bologna. Citat Danteja Alighierija, ki je v Božanski komediji večkrat omenil stolp Garisenda v Bologni. Foto: Aljoša Rehar/STA Arhiv STA

Italija, Bologna.
Citat Danteja Alighierija, ki je v Božanski komediji večkrat omenil stolp Garisenda v Bologni.
Foto: Aljoša Rehar/STA
Arhiv STA

Tolminski muzej pripravlja razstavo o treh gradovih na Tolminskem, tudi o gradu na Kozlovem robu, ob predstavitvi katerega bo omenjen tudi Dante, je za STA povedala direktorica Tolminskega muzeja Damjana Fortunat Černilogar.

"Zanimivo je, da se legenda o obisku Danteja Alighierija na Tolminskem v pisnih virih pojavlja vse od 16. stoletja naprej, interpretacije tega zapisa pa so različne. Različni avtorji so poskušali sicer dokazovati, da temu ni tako, oziroma, da držijo navedbe, vendar kakšnih pisnih virov o tem nimamo," je še povedala direktorica Tolminskega muzeja.

Danteju bodo postavili tudi spominsko tablo. Svetovalec za družbene dejavnosti Občine Tolmin Matej Kavčič je za STA pojasnil, da letos praznujejo 40. obletnico pobratenja Občine Tolmin z Občino Vicchio. "Z italijanske strani so dali pobudo, da bi se tudi mi vključili v projekt Dantejevega leta. Zato smo si zamislili, da bi postavili novo dvojezično tablo z novimi znanimi dejstvi pred Dantejevo jamo," je povedal.

Tabla bo vključevala predstavitev naravnih značilnosti jame, prikaz starodavnega bitja Duge babe, ki naj bi živelo v jami in je pred kratkim dobilo tudi svoj lesen kip v eni od niš pod jamo, ter opis legende o obisku Danteja v Tolminu.

Dante naj bi bil gost oglejskega patriarha Pagana della Torreja, gospodarja gradu na Kozlovem robu nad Tolminom, leta 1319. V času svojega obiska naj bi si po legendi ogledal tudi Zadlaško jamo, zato so nekateri prepričani, da je prav tam dobil navdih za Pekel v Božanski komediji. Te legende vse doslej niso mogli niti potrditi niti zanikati.

Tik po prvi svetovni vojni je italijanska enota pred jamo postavila spominsko ploščo, kasneje je Dante v Tolminu dobil še spomenik. Slednjega so po drugi svetovni vojno domačini odstranili, danes pa ga hranijo v Tolminskem muzeju.

Na Dantejev obisk na Tolminskem sicer spominja predvsem Zadlaška jama, ki je znana tudi kot Dantejeva jama. Ogled jame je mogoč tudi danes, vendar le v spremstvu izkušenega jamskega vodnika.