Slovenija 30.4.2021 7:00

V Mestni galeriji Ljubljana razstava umetnic Ko gesta postane dogodek

Ljubljana, 30. aprila - V Mestni galeriji Ljubljana je od danes na ogled skupinska razstava z naslovom Ko gesta postane dogodek, ki združuje 16 umetnic. Nastajala je v tesnem dialogu z umetnicami, s katerimi sta kustosinji motrili osnovne razmisleke o solidarnosti kot socialni podpori med posamezniki ter med ljudmi in okoljem in z drugimi živimi bitji.

Ljubljana. Mestna galerija Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestna galerija Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Po izbruhu pandemije koronavirusne bolezni v času snovanja razstave se je okrepil tudi razmislek o solidarnosti med umetniki, kustosi in ostalimi kulturnimi delavci ter kulturnimi institucijami. Vodilni motiv razstave je emancipatorni potencial umetnosti kot platforme za udejanjanje solidarnosti v praksi ter z njo povezanih gest, možnosti in nepredvidljivosti," navajajo pri Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML).

Na razstavi se predstavljajo Anna Artaker, Nika Autor, Renate Bertlmann, Katharina Cibulka, Lana Čmajčanin, Magdalena Frey, Anna Jermolaewa, Roberta Lima, Polonca Lovšin, Dorit Margreiter, Ursula Mayer, Marjetica Potrč, Constanze Ruhm, Maruša Sagadin, Maja Smrekar in The Golden Pixel Cooperative.

Umetnice skozi razstavljena dela ustvarjajo t.i. feministični besednjak, ki zajema strategije, oblike delovanja in utopične pristope, s pomočjo katerih je mogoče na novo misliti kolektivno akcijo, sodelovanje, solidarnost in skupni obstoj. Med drugim se sprašujejo, "ali in pod kakšnimi pogoji posamezna gesta prekine na videz naraven potek stvari ter kako lahko posledično ta gesta postane dogodek oziroma povezovalna sila med ljudmi," še navajajo pri MGML.

Kustosinji razstave sta Alenka Gregorič in Felicitas Thun-Hohenstein. Razstava je bila premierno predstavljena decembra lani v galeriji Künstlerhaus na Dunaju v okviru Leta sosedskega dialoga Slovenija - Avstrija 2019/2020.

V času razstave se bo bo Katharine Cibulka predstavila še z instalacijo z naslovom Solange, ki bo na ogled na fasadi Palače Cukrarna, v galeriji Tobačna bo na ogled razstava Constanze Ruhm Najdaljša (in še daljša) pot, Elisabeth von Samsonow pa bo na ulicah Ljubljane izvedla performans The Goddess Looking at Her Plečnik Temples in Ljubljana.

Razstava bo v Mestni galeriji Ljubljana na ogled do 20. junija.