Svet 29.4.2021 11:26

Beti Bricelj na letni razstavi Kraljeve škotske akademije v Edinburghu

Edinburgh, 29. aprila - Vizualna umetnica Beti Bricelj je bila izbrana za 195. letno razstavo Kraljeve škotske akademije v Edinburghu. Na najobsežnejši razstavi sodobne umetnosti in arhitekture na Škotskem, ki je letos glede na trenutne razmere prvič predstavljena v digitalni obliki, sodeluje z delom iz serije FlatCube, s katero se ukvarja od leta 2017.

Novo mesto. Slikarka Beti Bricelj. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Slikarka Beti Bricelj.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Kot je sporočila umetnica, je letna razstava jedro razstavnega programa kraljeve akademije, ki je zavezana spodbujanju vizualne umetnosti in zagotavlja platformo za škotsko umetnost skupaj z mednarodnimi umetniki. Na ogled je od 2. aprila do 30. maja, Beti Bricelj pa se na njej prestavlja z akrilom na leseni plošči dimenzije 40 krat 27 centimetrov iz serije FlatCube. Delo, poimenovano C8, je ustvarila lani.

S serijo se umetnica ukvarja od leta 2017, ko je bila ena od njenih navideznih kock tudi nagrajena na razstavi Izvor v geometriji v Muzeju za geometrijo in MADI umetnost v Dallasu.

"V tej seriji raziskujem različne perspektive, globine, navidezne prostore oziroma iluzijo. Ukvarjam se z zaznavanjem prostora oziroma dojemanjem predmetnega sveta, da ponazorim resnico in hkrati ustvarjam nove neresnične resnice, da izzovem opazovalca. Razstavljena slika se zdi na prvi pogled kot tridimenzionalna kocka, vendar ko se malo bolje poglobimo v sliko, takoj vidimo, da gre za sliko navideznega predmeta, ki pa v realnem svetu ne bi mogel obstajati," je zapisala Beti Bricelj.

Beti Bricelj je leta 2000 diplomirala na Šoli za risanje in slikanje - visoki strokovni šoli v Ljubljani in se nato izobraževala v Avstraliji. Odzvala se je povabilu avstralske vladne organizacije za raziskavo aboriginske kulture.

Za seboj ima vrsto samostojnih in skupinskih razstav doma in v tujini, razstavljala je po Evropi, Avstraliji, ZDA, v Izraelu in v Indiji. S svojimi značilnimi platni z mrežno strukturo v čistih linijah, kjer so v središču ritem, oblika in barva, se je leta 2014 predstavila v muzeju za geometrijsko abstrakcijo in MADI umetnost v Dallasu. Je članica Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov.