Svet 30.4.2021 5:00

Praznovanje mednarodnega dneva jazza večinoma še virtualno

Ljubljana, 30. aprila - Ob današnjem mednarodnem dnevu jazza Unesco s svojim uradnim partnerjem, Jazzovskim inštitutom Herbie Hancock, spodbuja k praznovanju, po potrebi virtualno. "Dobrodošli so domači nastopi, video pozdravi in drugi izrazi solidarnosti z vsega sveta," je zapisala organizacija. V Sloveniji se dnevu pridružuje Ustanova Imago Sloveniae - Podoba Slovenije.

Ljubljana. Glasbila, glasba, saksofon. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, saksofon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Mednarodni dan jazza bo svet danes obeleževal desetič. Za 30. april ga je določil Unesco na pobudo legendarnega glasbenika Herbieja Hancocka. Namen dneva je opozoriti na jazz kot izobraževalno sredstvo ter pomen, ki ga ima pri širjenju miru, dialoga in strpnosti.

Dan je vsako leto zaznamoval globalni koncert, vsakič v drugi državi. Lani bi ga moral gostiti Cape Town, a je zaradi novega koronavirusa praznovanje potekalo preko spleta. Podobno bo tudi tokrat. Koncert bo predstavljen kot spletna oddaja v živo prek YouTuba, Facebooka, spletne strani jazzday.com, spletne televizije ZN, Unesca in ameriškega zunanjega ministrstva, navaja spletna stran jazzday.com.

Umetniški vodja bo Hancock, glasbeni vodja pa John Beasley. Po podatkih spletne strani bodo v New Yorku in Los Angelesu nastopili glasbeniki z različnih delov sveta, med njimi Melissa Aldana, Massimo Biolcati, A Bu, Cyrus Chestnut, Amina Figarova, Ingrid Jensen, Justo Almario, Dee Dee Bridgewater, Marcus Miller, Dianne Reeves in Francisco Torres.

Iz svojih držav se bodo med drugim pridružili Igor Butman v Moskvi, Jacob Collier v Londonu, Mandisi Dyantyis v Cape Townu, John McLaughlin v Monaku in Junko Onishi v Tokiu. S sedeža Unesca v Parizu bo svoj nastop prispevala kantavtorica iz Benina Angelique Kidjo.

V digitalni obliki v teh dneh potekata tudi sejem in festival Jazzahead v nemškem Bremnu, ki je običajno združil okrog 3500 profesionalcev iz več kot 60 držav. Kot je v nagovoru ob desetletnici mednarodnega dneva jazza dejal njegov umetniški direktor Peter Schulze, je v pandemičnih časih bistvo jazza, to je improvizacija, potrebna še bolj kot kdajkoli prej, tako v življenju kot v glasbi.

V Sloveniji se praznovanju dneva tudi letos pridružuje Ustanova Imago Sloveniae - Podoba Slovenije. Kot so sporočili, so zaradi še vedno veljavnih ukrepov omejevanja širjenja okužb s covidom-19 predvidene koncerte prestavili v poletni čas, danes pa prebivalce vabijo, da na Čevljarskem mostu, Prešernovem trgu, Mestnem trgu in Starem trgu pri Herkulovem vodnjaku prisluhnejo mladim slovenskim glasbenikom, ki bodo staro mestno jedro napolnili s spontanimi uličnimi nastopi.

Poleg tega vabijo vse jazzovske ustvarjalce, da "zaigrajo ob odprtih oknih ter s tem pomagajo širiti jazzovsko idejo o povezovanju ljudi".