Na hitro prelistano 1.5.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 1. maja - Pri Beletrini so izdali knjigo slovitega psihologa in filozofa Carla Gustava Junga Razvoj osebnosti ter delo ene najpomembnejših preiskovalk pismenosti na svetu Maryanne Wolf z naslovom Bralec, vrni se domov. Založba Miš je poskrbela za izid romana norveške mladinske pisateljice Mine Lystad z naslovom Fejk.

Ljubljana. Knjiga ameriške profesorice Maryanne Wolf z naslovom Bralec, vrni se domov. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga ameriške profesorice Maryanne Wolf z naslovom Bralec, vrni se domov.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga švicarskega zdravnika Carla Gustava Junga Razvoj osebnosti iz zbirke Jungovega dela o otroški psihologiji. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga švicarskega zdravnika Carla Gustava Junga Razvoj osebnosti iz zbirke Jungovega dela o otroški psihologiji.
Foto: STA

Ljubljana. Roman norveške mladinske pisateljice Mine Lystad, naslovljen Fejk. Foto: Založba Miš

Ljubljana.
Roman norveške mladinske pisateljice Mine Lystad, naslovljen Fejk.
Foto: Založba Miš

RAZVOJ OSEBNOSTI - KNJIGA Z JUNGOVO TEORIJO OTROKOVEGA RAZVOJA

Knjiga Razvoj osebnosti ponuja zbirko Jungovega dela o otroški psihologiji. Jung je pri otrokovem razvoju vseskozi poudarjal pomen psihologije staršev in učiteljev in ugotovil, da je nezadovoljiv psihološki odnos med staršema lahko pomemben vzrok motenj v otroštvu, medtem ko je njun dober odnos podlaga za pozitiven proces njihovega zorenja in rasti. Trdil je, da učinkovito izobraževanje otrok potrebuje učitelje, ki ne znajo le učiti, temveč so zmožni tudi lastnega osebnostnega razvoja. V nekaj poglavjih se Jung posveča otrokovemu razvoju in individuaciji. Teorijo otrokovega razvoja oriše prek primera iz življenja deklice Anne in njenih staršev. V spodbudni zadnji razpravi kot psihološki odnos analizira zakonsko zvezo, ki je lahko ovira ali pa pomoč pri posameznikovi samorealizaciji. Delo sta prevedla Alfred Leskovec in Barbara Štuhec.

Švicarski psihiater, psiholog in filozof Carl Gustav Jung (1875-1961) je najprej študiral medicino na Univerzi v Baslu in delal kot psihiater v psihiatrični bolnišnici v Zürichu, kjer je tudi predaval na univerzi. Nekaj časa je sodeloval s Sigmundom Freudom, a se je pozneje odmaknil od njegovih naukov ter razvil lastno teorijo osebnosti in podzavesti. Jung je bil dober poznavalec filozofije, mitologije, religije, simbolizma zapletenih mističnih tradicij gnosticizma, alkemije, kabale, hinduizma in budizma. Skrbno je zapisoval svoje sanje, fantazije in vizije ter jih celo narisal, poslikal in izdeloval kipe. Sčasoma se je izoblikovala njegova teorija osebnosti, ki jo deli na zavestni um, osebno podzavest ter kolektivno podzavest človeštva.

BRALEC, VRNI SE DOMOV - DELO Z RAZMISLEKOM O ČASU SODOBNIH TEHNOLOGIJ

Avtorica v delu razmišlja o posameznikovi spremenjeni zmožnosti kritičnega razmišljanja in sočutja, ko v času tehnoloških sprememb postajamo vedno bolj odvisni od digitalnih tehnologij. Knjiga je sestavljena iz niza pisem, ki se poglabljajo v možganske preobrazbe, nastajajoče ob prilagajanju digitalnim medijem. V svojem pisanju avtorica povezuje nevroznanost, literaturo, izobraževanje, tehnologijo in filozofijo v celostno pričevanje o našem času in svetu ter združuje zgodovinska, literarna in znanstvena dejstva s prigodami in anekdotami iz vsakdana.

Maryanne Wolf (1950) je ena najpomembnejših preiskovalk pismenosti na svetu. Njene knjige, kot so Proust and the Squid: The Story and Science of the Reading Brain (2007), Tales of Literacy for the 21st Century (2016) in Reader, Come Home: The Reading Brain in a Digital World (2018), so obvezno branje za vsakogar, ki se ukvarja z branjem, zlasti branjem z digitalnih medijev, so zapisali pri založbi. Pričujoča knjiga je prvo v slovenščino prevedeno delo. Za prevod je poskrbel Aleš Učakar.

FEJK - MLADINSKI ROMAN O LAŽNIH NOVICAH

Mlado literarno junakinjo Marie so slovenski bralci že spoznali v knjigi Luzerka. V novem romanu Mine Lystad ne snema več spletnih videov, ampak piše za šolski časopis. Pisanje ji gre dobro od rok, zato ji urednica Magga nalaga čedalje več prispevkov. Vendar je šolski časopis med bralci vse manj priljubljen. Zato Magga svojo ekipo poduči, da je treba kdaj pa kdaj resnico tudi prirediti - za več klikov. Marie tako objavi začinjen intervju s priljubljenim fantom na šoli Tarjeijem. "Fake news" tako v šolskem okolju postanejo glavna novica. Bo kljub porajajočim se dvomom požrla svoja načela in se dokopala do uredniškega mesta? Posledice lažnih novic niso nedolžne. Roman, ki naslavlja pomembno temo današnjega časa - lažne novice oziroma dezinformacije - je bil nominiran za norveško literarno nagrado ARK Children's Book Prize 2019. Za prevod je poskrbela Marija Zlatnar Moe.