Svet 3.5.2021 5:00

Degasovi sliki Roza plesalka in Ženska po kopeli junija na dražbi

London, 3. maja - Pastelni sliki Edgarja Degasa Danseuse rose in Femme sortant du bain bosta 30. junija del večerne dražbe umetnosti 20. in 21. stoletja pri avkcijski hiši Christie's v Londonu. Obe skupaj predstavljata umetnikovo raziskovanje tem, ki sta ga najbolj vznemirjali, in sicer plesalka v mirovanju ter intimne kretnje ženske pri kopanju.

Francija, Pariz. Razstava del francoskega umetnika Edgarja Degasa, enega izmed začetnikov impresionizma. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Razstava del francoskega umetnika Edgarja Degasa, enega izmed začetnikov impresionizma.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Prva je nastala okrog leta 1896 in jo ocenjujejo na 2,5 do 3,5 milijona funtov, druga, ki ji pripisujejo vrednost med 1,3 in 1,8 milijona funtov, pa med letoma 1886 in 1888, poroča portal Artdaily.

V drugi polovici kariere je pastel postal priljubljeni Degasov medij, z njim pa je lahko v svojih kompozicijah gradil kompleksne večplastne barvne sheme. Sliki na papirju ne ilustrirata le razvoja Degasove tehnike skozi desetletje, ki odraža njegovo obvladovanje medija, temveč tudi vedno večji pomen dela v serijah v njegovi takratni praksi. Sliki sta sicer v isti zasebni zbirki že več kot 20 let in od 90. let prejšnjega stoletja nista bili na ogled javnosti.

Vodja oddelka za impresionistično in moderno umetnost pri Christie's Keith Gill ju je označil za izvrstni deli na papirju, ki ponujata vpogled v ključne teme, h katerima se je Degas pri svojem delu vedno znova vračal. "Njegova navdušenost nad upodabljanjem ženske oblike v zasebnih trenutkih ga je pripeljala do tega, da je večkrat raziskoval teme plesalk, ki so se ustavile, ali žensk, ko so se kopale."

Po njegovih besedah umetnik gledalcu predstavi intimno srečanje z upodobljenim likom ter spretno eksperimentira s pastelnim medijem, da ustvari večplastne površine, goste teksture in prepletenost s svetlobo. Roza plesalke ni bilo videti v javnosti, odkar so jo leta 1998 prodali iz znamenite zbirke Reader's Digest Collection leta 1998, v kateri se je nahajala več kot 50 let.