Slovenija 30.4.2021 12:19

Kantavtor Marko Brecelj dopolnil 70 let

Koper, 30. aprila - Kantavtor, performer in družbeni kritik Marko Brecelj je danes dopolnil 70 let. Nase je najprej opozoril kot kantavtor in šansonjer, pozneje pa je prispeval večino besedil za skupino Buldožer. Sledile so različne umetniške akcije znotraj Društva prijateljev zmernega napredka in Ustanove nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon, ki ju je vodil.

Ljubljana. Kantavtor, performer in družbeni kritik Marko Brecelj. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kantavtor, performer in družbeni kritik Marko Brecelj.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

"Marko Brecelj je sodobni ustvarjalec, ki ga je težko ujeti v eno samo definicijo, saj je v svojem dolgem ustvarjalnem življenju zamenjal že več identitet in se v slovenski javnosti prikazoval v različnih personifikacijah. Skupni imenovalec teh je nemara performans oziroma performativno v širšem smislu," je leta 2019 zapisala žirija, ki mu je podelila Ježkovo nagrado RTV Slovenija.

"S svojim na videz pobalinskim nastopaštvom vnese v rutino performativnega dogodka motnjo, njegov potek se paralaktično odkloni od načrtovane smeri oziroma poti, rezultat je, po vsem sodeč, negotovost in rahlo nelagodje prisotnih. V tem je morda najmočnejši estetski, etični in politični dosežek Brecljeve performativne aktivnosti: s svojimi simbolnimi akcijami, ki so hkrati tudi povsem konkretne, opozori na določeno motnjo, diskonsenz, disruptnost v družbenem in političnem funkcioniranju, brez verbalnega angažmaja," je pisalo v utemeljitvi.

Brecelj se je rodil leta 1951 v Sarajevu. Leta 1974 je objavil samostojni album Coctail v sodelovanju z aranžerjem Bojanom Adamičem, ki ga mnogi še danes štejejo za enega najboljših kantavtorskih albumov. Na njem je prispeval pesmi, kot so Alojz valček, Črni Peter, Škandal v Rdečem baru, Požar ter Duša in jaz.

Zatem je ustanovil rock skupino Buldožer, ki je s prvencem Pljuni istini u oči leta 1975 ustvarila enega najbolj opaznih albumov v takratni Jugoslaviji. V njej je deloval kot pisec večine besedil in pevec ter se uveljavil kot eden vidnejših frontmanov jugoslovanskega rocka 70. let prejšnjega stoletja.

Sledilo je sodelovanje z različnimi umetniki in glasbenimi skupinami, med drugim s pesnikom Ivanom Volaričem - Feom. V začetku 90. let je prevzel vodenje Mladinskega kulturnega, socialnega in multimedijskega centra v Kopru ter ustanovil Društvo prijateljev zmernega napredka.

"Zadnja prgišča smisla se nahajajo v naših človeškostih. Od tam je treba zajemati in se ogibati znucanim oziroma zlorabljenim oblikam. Zmožen napisati močno pesem je samo tisti, ki je zmožen ljubiti," je ob svojem jubileju povedal za današnje Primorske novice.