Svet 2.5.2021 5:00

Kip v spomin britanskemu dobrodelnemu junaku stotniku Tomu skoraj dokončan

London, 2. maja - Andrian Melka je že skoraj dokončal kip v spomin britanskemu vojnemu veteranu Tomu Mooru, ki ga številni poznajo kot stotnika Toma. Moore bi 30. aprila praznoval 101. leto, a je februarja preminil za covidom-19. Srca Britancev je osvojil lani, ko je z dobrodelno hojo v času pandemije zbral okoli 33 milijonov funtov, poroča britanski BBC.

Velika Britanija, London. Britanski veteran druge svetovne vojne Tom Moore, znan kot stotnik Tom, je z zbiranjem sredstev za zdravstveni sistem postal junak boja proti pandemiji v državi. V začetku februarja je preminil za covidom-19, star 100 let. Foto: Twitter Arhiv Twitter

Velika Britanija, London.
Britanski veteran druge svetovne vojne Tom Moore, znan kot stotnik Tom, je z zbiranjem sredstev za zdravstveni sistem postal junak boja proti pandemiji v državi. V začetku februarja je preminil za covidom-19, star 100 let.
Foto: Twitter
Arhiv Twitter

Kipar Melka je v zadnjih fazah ustvarjanja kipa v podobi stotnika, ki je zbral milijone za pomoč britanskim zdravstvenim delavcem tako, da je lani pred svojim 100. rojstnim dnem s pomočjo hodulje s kolesi prehodil 100 dolžin svojega 25 metrov dolgega vrta.

Britanski kipar se je dva metra visoke upodobitve lotil februarja, ko je izvedel, da je dobrodelni junak preminil. Preko skupinskega financiranja pa je že blizu sredstvom, da uspe iz glinenega kipa narediti bronasti odlitek, ki ga nato namerava podariti zdravstvenemu skladu Leeds Teaching Hospitals NHS Trust.

Melka upa, da bo kip zagotavljal navdih zaposlenim, bolnikom in obiskovalcem ter jih spominjal, da "vas bo en korak za drugim nekam pripeljal". Kip prikazuje stotnika Toma s hoduljo in z visoko iztegnjeno roko ter dvignjenim palcem.

Po besedah umetnika ga je dobrodelni junak navdihnil ne le, ker je zbral toliko denarja za britanski nacionalni zdravstveni sistem (NHS), ampak ker je spodbudil druge, da ostanejo optimistični v težkih časih, še navaja BBC.