Svet 4.5.2021 6:00

Dnevi slovenskega filma v Budimpešti letos na daljavo

Budimpešta, 4. maja - Med 6. in 8. majem bodo prek spleta potekali peti Dnevi slovenskega filma, ki jih pripravljata Budapest Film in Slovenski filmski center v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Budimpešti. Madžarsko občinstvo si bo lahko ogledalo filme Jaz sem Frenk Metoda Pevca, Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča in Polsestra Damjana Kozoleta.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Dneve slovenskega filma bo uvedel film Jaz sem Frenk. Gledalce, ki bodo dneve prvič spremljali preko spleta, bo pred filmom nagovoril slovenski veleposlanik Robert Kokalj, po filmu bo preko zooma potekal pogovor s scenaristom in režiserjem Metodom Pevcem ter igralko Katarino Čas, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Film Jaz sem Frenk je bil premierno prikazan lani marca v tekmovalnem programu filmskega festivala Cinequest. Film s tranzicijsko zgodbo spremlja Frenka, ki na zapuščinski razpravi po očetu ugotovi, da je pokojniku na švicarskem bančnem računu ostalo nekaj milijonov pomanjkljivo opranega denarja. Frenkov mlajši brat, ki se je prilagodil družbenim spremembam, bi s pripadajočo dediščino brez predsodkov dokapitaliziral svoje poslovne ambicije, Frenk, ki ostaja zvest svojim socialističnim vrednotam, pa začne odkrivati ozadje te dediščine.

Vloga Frenka Mavriča je pripadla Janezu Škofu, njegovega brata igra Valter Dragan. V filmu nastopa prepoznavna ženska zasedba: Katarina Čas, Mojca Partljič, Mojca Ribič, Anja Novak, Maruša Majer in Nina Valič, pridruži pa se jim še vrsta igralskih imen, med njimi Radko Polič, Primož Pirnat, Davor Janjić in Uroš Smolej. Pevec je v tekmovalnem programu manjšinskih hrvaških koprodukcij na lanskem 67. festivalu v Pulju prejel zlato areno za režijo.

Zgodbe iz kostanjevih gozdov je slovensko-italijanska koprodukcija, ki je nastajala med letoma 2012 in 2019 v produkciji Zavoda Nosorogi. Prvenec mladega režiserja Gregorja Božiča in scenaristke ter producentke Marine Gumzi je bil na predzadnjem festivalu v Portorožu nagrajen z 11 vesnami, med drugim za najboljši film, najboljšo režijo in najboljši film po izboru občinstva. Film je imel svetovno premiero na festivalu v Torontu.

Skozi lirični preplet podob iz sanj, prividov in spominov film pripoveduje o razpadu majhne skupnosti na slovensko-italijanski meji po drugi svetovni vojni. V glavnih vlogah nastopajo Massimo De Francovich, Ivana Roščić, Giusi Merli, Tomi Janežič, Anita Kravos, Nataša Keser in Janez Škof. Leta 2019 je film na festivalu Black Nights.Film Festival - PÖFF v Talinu prejel nagrado za najboljši prvenec, Društvo slovenskih režiserjev mu je lani podelilo Štigličev pogled za režijo.

V filmu Polsestra v glavnih vlogah nastopata Urša Menart in Liza Marijina, ki je na 22. Festivalu slovenskega filma prejela vesno za glavno vlogo. Poleg njiju igrajo še Jurij Drevenšek, Peter Musevski, Anja Novak, Damjana Černe, makedonska igralka Labina Mitevska in drugi. Scenaristi filma so Damjan Kozole, Urša Menart in Ognjen Sviličić.

Zgodba filma pripoveduje o odtujenih polsestrah iz Izole, ki sta zaradi okoliščin prisiljeni živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani. Film se je predlani uvrstil v uradni tekmovalni program 54. mednarodnega filmskega festivala v Karlovih Varih, kjer je imel tudi svetovno premiero.

Vsi filmi, nastali s finančno podporo SFC, bodo podnaslovljeni v madžarščino in angleščino. Letos se je slovenski film že predstavil v Beogradu, konec maja bo sledila predstavitev v Pulju, pozneje so predvidene še predstavitve v Rimu, Lizboni, Luksemburgu, Sarajevu, Parizu in Pekingu.