Slovenija 4.5.2021 14:43

Stara mestna elektrarna odpira vrata s tremi dogodki

Ljubljana, 4. maja - S strnjenim dogajanjem popoldan vrata odpira Stara mestna elektrarna. Od 18. ure bo potekal spletni dogodek Glasovi Petre Tejnorove in Sodje Lotker, od 19. ure si bo mogoče ogledati avdio-vizualno instalacijo Arhiv samozadostnosti Tery Žeželj in Ivane Vogrinc Vidali, ob 20. uri pa predstavo TRANS-Plant Luke Martina Škofa in Nike Švab.

Ljubljana. Stara mestna elektrarna. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stara mestna elektrarna.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Slovenska izdaja projekta Glasovi (Voices) po konceptu Petre Tejnorove in Sodje Lotker bo aktivna preko spletne strani. Kot so zapisali v zavodu Bunker, ki bdi nad dogajanjem v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana, so Glasovi navidezna glasovna pošta, preko katere je mogoče deliti vprašanja, misli, frustracije in čustva - "stvari, ki jih telo ne more več zadržati in jih mora sprostiti in deliti, da jih dokonča, se jih reši ali razvije".

Zvočno sporočilo bo mogoče poslati vsak torek ob določenem času, ko se na strani Glasovi prikaže aktivni snemalnik zvoka. Takrat lahko vsakdo od koder koli svoje sporočilo posname, lahko pa tudi posluša sporočila drugih. Glasovi niso družabno omrežje ali klepetalnica, ustvarjalci ne želijo olajšati hitre komunikacije. Ravno nasprotno. Glasovi so ustavitev, upočasnitev in razumevanje, so pojasnili v Bunkerju.

Ponovno odprtje priljubljenega kulturnega prizorišča bo danes zaznamovala tudi avdio-vizualna instalacija Arhiv samozadostnosti avtoric Tery Žeželj in Ivane Vogrinc Vidali. Osnovna instalacije je nabor najrazličnejših tehnoloških, naključnih in partikularnih informacij o različnih znanstvenih odkritjih, ki ponujajo alternativo trenutnim načinom produkcije in organiziranja življenja, odpadkov, emisij idr.

Preko mapiranja trenutno obstoječih rešitev, ki nastajajo v kontekstu poznega kapitalizma, ustvarja idejni zemljevid možnih in obstoječih soočanj z okoljskimi problemi in spodbuja razmišljanje o alternativni realnosti oz. prihodnosti, ki ni že predvidena s sedanjostjo. Kot še piše v sporočilu za javnost, instalacija sočasno ponuja vpogled v antropocentrizem in skuša prevpraševati dogmatičnost okoljske krize. Razstavo, ki bo na ogled še v sredo, petek in soboto ter 13. in 14. maja, od ure pred do ure po napovedani predstavi, si vsak obiskovalec lahko ogleda posamično.

Otvoritveni dan bo zaokrožila predstava Luke Martina Škofa in Nike Švab TRANS-Plant. V študiji, ki jo je izvedlo britansko Kraljevo hortikulturno društvo, so raziskovalci ugotovili, da pogovor z rastlinami pospeši njihovo rast. Ugotovili so tudi, da rastline rastejo hitreje ob zvoku ženskega glasu. V TRANS-Plantu z avokadom, ki je last slovenske dramaturginje Nike Švab, govori slovenski režiser, Luka Martin Škof, v vlogi performerja.

"S kom se pogovarjamo, ko se pogovarjamo z rastlinami? In ali je skrb za njih skrb za nas same? Kaj razpira monolog o stanju gledališča, ko je ta pripoved umeščena v vsakdanjo sceno sedenja za mizo, medtem ko na enem stolu sedi perfomer, na drugem pa avokado? Na različnost dojemanja rastlin kaže položaj ženske performerke Nike Švab, ko namesto da bi govorila z rastlino, govori o rastlini. Ali skozi pogovor z rastlinami in o rastlinah razmišljamo na enak način kot takrat, ko govorimo s človekom ali o človeku," se sprašujeta ustvarjalca.

Ponovitev predstave bo v sredo. V skladu z omejitvami bo ogled predstave omogočen desetim gledalcem, termin ogleda pa je treba predhodno rezervirati.

V Bunkerju napovedujejo še, da bo v petek in soboto na sporedu še participatorna predstava Joane Serre Foraste in Urše Sekirnik z naslovom Medtem ko smo čakali, ki navdih črpa iz različnih vidikov čakanja v vrsti in v središče raziskave postavlja izkušnjo občinstva.