Svet 6.5.2021 9:44

Razstava Večje od mene - Junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije v rimskem muzeju MAXXI

Rim, 6. maja - V rimskem muzeju MAXXI bo od danes na ogled razstava Večje od mene - Junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije. Razstava, ki je v začetku leta burila duhove, predstavlja sodobno umetnost z območja nekdanje Jugoslavije, ki se pri iskanju odgovorov na vprašanja današnjega časa sklicuje na potenciale lokalnih emancipatornih tradicij.

Osrednji narativ razstave Večje od mene - Junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije, katere kustosinja je nekdanja direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac, sledi po eni strani imaginariju herojstva, kot se je spreminjal tja od druge svetovne vojne do današnjih dni, po drugi pa upodabljanju sile, večje od nas - sile globalnega kapitala, so zapisali v Moderni galeriji.

V muzeju MAXXI so se za razstavo odločili v sklopu več let trajajočega opusa predstavljanja sodobne umetnosti, ki nastaja na širšem območju Sredozemlja. Na spletni strani rimskega muzeja piše, da bodo na razstavi na ogled dela več kot 50 umetnikov, ki zgodovino nekdanjega skupnega prostora analizirajo skozi dejanja sodobnih herojev in ob tem med drugim razmišljajo o temah, kot sta sprejemanje in sobivanje.

Med vprašanji v ospredju postavitve je, ali lahko socialistična zapuščina pomaga pri ponovni obuditvi koncepta "skupnega dobrega" na kompleksnem območju, kjer je še nedavno divjala vojna, pa tudi k odpravi nacionalizmov, ki nasprotujejo multikulturnemu duhu, ki je zaznamoval nekdanjo skupno državo, še piše na strani rimskega muzeja. V muzeju MAXXI bo razstava na ogled do 12. septembra, predvidoma pa naj bi konec leta gostovala tudi v Ljubljani.

Postavitev je sicer konec januarja burila duhove, ko je slovenski veleposlanik v Rimu Tomaž Kunstelj dejal, da je sporna in škandalozna, sploh ob 30. obletnici plebiscita in samostojnosti Slovenije. Kot je Kunstelj zapisal v depeši, ki jo je 12. januarja med drugim poslal zunanjemu ministrstvu, je razstavi nasprotoval predvsem zato, ker je projekt povezan s tematiko nekdanje Jugoslavije in ker ne predstavlja dosežkov slovenske umetnosti.

Z zunanjega ministrstva so nato medijem sporočili, da se strinjajo z veleposlanikom, da "razstava ne more biti del kulturno-promocijskega programa obeleževanja okrogle obletnice državnosti ali programa slovenskega predsedovanja Svetu EU". Podobno so zapisali na ministrstvu za kulturo in dodali, da veleposlanik ni zahteval, da se razstava prepove. Sicer je znano, da je bila razstava v rimskem muzeju MAXXI načrtovana za lansko leto, zaradi epidemije pa je bila prestavljena v sredino letošnjega leta.

O zadevi se je izreklo tudi 21 slovenskih umetnic in umetnikov, ki so v skupni izjavi zapisali, da razstavo organizira in v celoti financira Nacionalni muzej sodobne umetnosti 21. stoletja MAXXI v Rimu kot eden najpomembnejših svetovnih muzejev sodobne umetnosti, k njenemu oblikovanju pa so povabili slovensko strokovnjakinjo, mednarodno priznano, nagrajeno in uveljavljeno kustosinjo sodobne umetnosti Zdenko Badovinac.

"To je prvi primer, ko kustosinja iz Slovenije kurira tako veliko razstavo v centralni in najpomembnejši instituciji ene od zahodnoevropskih držav. Povabilo prestižne institucije slovenski kustosinji in sodelovanje 14 slovenskih umetnic in umetnikov na razstavi v muzeju MAXXI bi moralo za Republiko Slovenijo predstavljati izjemno diplomatsko priložnost," so tedaj zapisali umetniki.

Nazadnje je o razstavi v Rimu za STA spregovoril novi direktor Moderne galerije Aleš Vaupotič: "Rojen sem bil v Jugoslaviji. Projekt rimskega muzeja MAXXI v celoti - posvečen je dialogom in izmenjavam v Sredozemlju - pa tudi to razstavo razumem kot način, da se različne skupine spoznajo in na podlagi tega bolj konstruktivno sobivajo."