Na hitro prelistano 8.5.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 8. maja - Pri založbi KUD Sodobnost International so izdali avtobiografski roman nemškega avtorja Eugena Rugeja V časih pojemajoče svetlobe ter mladinsko delo italijanske pisateljice Susanne Mattiangeli z naslovom Mina HB. Pri Mladinski knjigi je izšla knjiga spominov na otroštvo Črta Kanonija z naslovom Tam dola, za zidom.

Ljubljana. Knjiga Črta Kanonija z naslovom Tam dola, za zidom. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Črta Kanonija z naslovom Tam dola, za zidom.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Eugena Rugeja z naslovom V časih pojemajoče svetlobe. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Eugena Rugeja z naslovom V časih pojemajoče svetlobe.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Susanne Mattiangeli z naslovom Mina HB. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Susanne Mattiangeli z naslovom Mina HB.
Foto: STA

V ČASIH POJEMAJOČE SVETLOBE - ROMAN O ŽIVLJENJU VZHODNONEMŠKE DRUŽINE

V časih pojemajoče svetlobe je avtobiografski roman sina nemškega marksističnega zgodovinarja Wolfanga Rugeja o štirih generacijah vzhodnonemške komunistične družine. Kot so zapisali pri založbi, je opazna matematično natančna zgradba romana, ki ga sestavlja 20 poglavij. Šest se je jih posveča rojstnemu dnevu "patriarha" družine Wilhelma, ki je opisan skozi prizmo šestih glavnih likov, šest se jih posveča letu 2001 oziroma Alexandrovi usodi v Mehiki, preostalih osem pa teče v kronološkem vrstnem redu. Avtorjev romaneskni prvenec - izšel je leta 2011 - je prepojen z blago ironijo in humorjem. Prijel se ga je vzdevek "novi Buddenbrookovi", avtor pa je zanj dobil dve prestižni nagradi, Döblinovo in nemško knjižno nagrado. Za slovenski prevod je poskrbel Štefan Vevar.

Eugen Ruge (1954) je sin Wolfanga Rugeja (1917-2006), ki se je pred Hitlerjem leta 1933 zatekel v Sovjetsko zvezo, tam pa so ga oblasti leta 1941 deportirale v gulag in ga zatem obsodile še na večno pregnanstvo. Ta v romanu nastopa kot Kurt. Šele leta 1956 se mu je uspelo vrniti v Vzhodno Nemčijo. Sin, v romanu Alexander, je doštudiral matematiko na Humboldtovi univerzi v Berlinu in postal znanstveni sodelavec na Osrednjem inštitutu za fiziko zemlje pri Akademiji znanosti. Leta 1986 je emigriral v tedaj Zahodno Nemčijo.

MINA HB - KNJIGA PRIGOD ŠOLARKE MINE

V knjigi Mina Hb bodo mladi bralci našli zanimive reči - zapiske, osebne zadeve ter resnične in izmišljene zgodbe glavne junakinje. Med njimi bodo naleteli na neprilagodljivo učiteljico Valentino in naporna preigravanja pred tablo, na skrivno življenje številk, nekaj polomljenih kopij in na simpatijo po imenu Jakob Ternar. Odkrili bodo tudi kopico dokazov o prijateljstvu. Minin bratec v omari prepeva operne arije, mamo in očeta je hipnotiziral računalnik, Mina pa piše pisma sebi v prihodnost, so zapisali pri založbi, kjer delo priporočajo vsem šolarjem in njihovim staršem.

Priznana italijanska avtorica Susanna Mattiangeli je v pričujoči knjigi pričarala izjemen svet deklice, ki je tako živahna in neustavljiva, da bralca v trenutku posrka v svoje resnične in namišljene zgodbe. Avtorica je za svoje ustvarjanje leta 2018 prejela eno najprestižnejših nagrad na področju otroške književnosti - Andersenovo nagrado za pisateljico leto. Knjigo je v slovenščino prevedla Dušanka Zabukovec.

TAM DOLA - SPOMINI NA OTROŠTVO NA STUDENCU IZPOD PERESA ČRTA KANONIJA

Črt Kanoni, avtor biografije Moj oče, psihiater Kanoni, se v novi knjigi Tam dola, za zidom vrača v otroštvo. To je večinoma preživel na Studencu, za zidovi ljubljanske psihiatrične bolnišnice, saj je bil njegov oče Janez Kanoni, ki velja za pionirja slovenske psihiatrije, takrat tam zaposlen. Kot radoveden otrok je večkrat prisluškoval pogovorom med očetom in ljudmi, ki so prihajali na obisk, in bil tako priča številnim zgodbam.

"Če se danes z zaprtimi očmi vrne nazaj v čas izpred 50 let in prestopi nekdaj glavno vratarnico ob studenški vili, se pred njim izriše jezerce z ribami in lokvanji, brezov drevored in ribnik s čolnarno. Čudovito prizorišče za otroške igre in druženja", so zapisali pri založbi. Kanoni, sicer tudi dolgoletni novinar, je nekaj vzdušja iz psihiatrične bolnišnice vnesel tudi v t.i. psihiatrični triler Osma žrtev ali rekviem za likvidatorja, ki ga je izdal leta 2017.