Slovenija 7.5.2021 11:00

Film se vrača na veliko platno Kosovelove dvorane CD

Ljubljana, 7. maja - V Cankarjevem domu (CD) bo od sobote ponovno mogoč ogled filmov v Kosovelovi dvorani. Na sporedu sta filma Terapija francoskega režiserja Guillaumeja Niclouxa in Asistentka ameriške režiserke Kitty Green. Projekcije so napovedane do 14. maja, vsak dan ob 19.30. Na posamezni projekciji je lahko v dvorani do deset gledalcev.

Ljubljana. Gallusova dvorana Cankarjevega doma. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Gallusova dvorana Cankarjevega doma.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali v CD, se "šest let po filmu Ugrabitev Michela Houellebecqa razvpiti francoski pisatelj vrača na filmska platna, tokrat v družbi Gerarda Depardieuja".

V elitnem zdravilišču v francoskem letovišču Cabourg Houellebecq sreča igralca Depardieuja. Oba morata obiskovati najrazličnejše nege in tretmaje. Razvade, denimo cigarete in alkohol, ki se jim Houellebecq sicer vdaja vsak dan, so prepovedane. Edino tolažbo obupani pisatelj najde v kramljanju s slavnim francoskim igralcem, ki mu, vsakokrat ko je le mogoče, v zdravilišče pomaga pretihotapiti alkohol in cigarete, so vsebino filma Terapija (2019) povzeli v CD.

Kot je povedal režiser, se je film Terapija porodil iz želje zajemati iz istega vira navdiha, iste metode snemanja, enake svobode in spontanosti kot v filmih Ugrabitev Michela Houellebecqa in The End. "V ta sistem neposrednosti sem želel pripojiti Michela Houellebecqa in Gerarda Depardieuja. Z namenom srečanja in insceniranja igrive drame za zaprtimi vrati, osnovane na otipljivih dejstvih, lažeh in gotovostih," je dodal.

V Filmu Asistentka (2019) pa se Kitty Green loti problem spolnega nadlegovanja. Zgodba mlade asistentke, ki je v službi priča vprašljivim aktivnostim svojega vplivnega šefa, pomenljivo spominja na afero spolnih zlorab, povezanih s Harveyjem Weinsteinom, ki je sprožila tudi gibanje #MeToo (Jaztudi), so zapisali v CD.

Jane, igra jo Julia Garner, je asistentka vplivnega medijskega producenta. V službi tiho prenaša nenehno sovraštvo sodelavcev in šefovo grajanje ter molče opazuje, kako številne privlačne mladenke vstopajo v njegovo pisarno. Kmalu ji postane jasno, da je njen sum upravičen in da je nehote del sistema, ki dopušča oziroma podpira tudi spolne zlorabe.

"Gibanje #MeToo se je osredotočalo na moške, plenilce, in ne na vprašanje, kako pritegniti več žensk v filmsko industrijo ter kako zagotoviti večjo varnost in nediskriminatornost delovnega okolja. To sem postavila v žarišče. Vemo, kaj se dogaja za temi vrati, o tem se je poročalo, ne poznamo pa kolesja, ki se vrti pred temi vrati, kulture, ki obdaja molk, zastrupljujočega delovnega okolja. Ob pisanju scenarija sem v ospredje postavila te drobne trenutke, ki žensko oropajo samozavesti, ki lahko spodkopljejo njeno prepričanost vase in jo pustijo brez poti navzgor ali naprej," je pojasnila Kitty Green.

Film Asistenka je v okviru abonmaja Liffe po Liffu od še do 13. maja na ogled tudi prek spleta, in sicer na Cankarjev dom LIVE (live.cd-cc.si). Za naročnike televizije Telekoma Slovenije je na voljo v videoteki DKino.

Ob upoštevanju predpisanih omejitev je lahko na posamezni projekciji v Kosovelovi dvorani s kapaciteto 170 sedežev do deset gledalcev, med katerimi je zagotovljena razdalja. Obiskovalce naprošajo, da se držijo vseh zaščitnih in higienskih ukrepov. Nakup vstopnic je mogoč na spletni strani www.cd-cc.si in uro pred predstavo v Informacijskem središču CD v podhodu Maxija.

A kljub sproščanju ukrepov večina gledališč in kinematografov zaenkrat ostaja zaprtih. V ponedeljek so vrata za obiskovalce odprli v Kinodvoru, predsednik Art kino mreže Slovenije Jure Matičič pa za prihodnji teden napoveduje odprtje Mestnega kina Domžale, kjer bodo imeli enotedensko testno obdobje. Meni namreč, da glede na aktualno omejitev števila obiskovalcev, odprtje pod takšnimi pogoji ni rentabilno.