Slovenija 8.5.2021 9:30

LGL po sedmih mesecih zaprtja danes z dvema premierama

Ljubljana, 8. maja - V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) za danes pripravljajo kar dve premieri. Po sedmih mesecih tako LGL svoja vrata odpira z glasbeno pravljico Čarovnik iz Oza režiserke Yulie Roschina in ugledališčeno poezijo Angeli režiserke Male Kline. Premieri sta za abonente, v dvorani bo lahko skladno z vladnimi ukrepi največ deset gledalcev.

Ljubljana. Lutkovno gledališče Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lutkovno gledališče Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Glasbena pravljica Čarovnik iz Oza Lymana Franka Bauma v priredbi Jere Ivanc je zgodba o čarobni deželi z metaforičnim in alegoričnim preizpraševanjem o smislu življenja, predvsem pa o iskanju doma, ki ga v sebi nosi vsak posameznik. Skozi estetsko izčiščeno in na gib osredotočeno dramsko predstavo se dežela Oz izrisuje kot prispodoba dvomov in strahov glavne junakinje Doroteje, da ni popolna, in njenega iskanja odgovorov na različna vprašanja. Na poti do vseprisotnega Oza novopečeni prijatelji premagujejo ovire in razpletajo čarovnije hudobne vešče ter se vzpostavljajo in razvijajo v celostne osebe, so zapisali v LGL.

Čarovnika iz Oza, eno najbolj priljubljenih zgodb ameriške kulture, je leta 1900 napisal Baum, ki si je nadvse želel napisati pravljično zgodbo, ki bi otroke popeljala v domišljijski svet vsega lepega. Tako je ustvaril zgodbo o iskanju sebe in lepšega življenja. Zgodba se je zapisala med klasike in v obliki muzikala kmalu doživela prvo uprizoritev na broadwayskih odrih. Delo je najbolj poznano po filmski različici režiserja Victorja Fleminga z Judy Garland v glavni vlogi iz leta 1939 ter po pesmi Over the Rainbow.

Uprizoritev na Šentjakobskem odru je namenjena mlajšemu občinstvu, zaradi univerzalnega odrskega jezika pa je primerna tudi za odrasle. Dramaturg in asistent režiserki Yulii Roschina je bil Ivan Loboda, scenografka in kostumografka Vasilija Fišer, skladatelj Vasko Atanasovski, koreografka Ana Pandur Predin. V predstavi igrajo Zala Ana Štiglic, Jan Bučar, Ana Hribar v alternaciji s Sašo Pavlin Stošić, Matej Zemljič, Nina Ivanič, Matevž Müller, Filip Šebšajevič k. g. in Jernej Kuntner.

Uprizoritev Angeli je nastala po zadnji pesniški zbirki pesnika Toneta Pavčka. Njegov zdaj že ponarodel, zimzelen pesniški diskurz se skozi Angele prepleta s slutnjo smrti, hkrati pa sega po nečem večjem, celo večnem. Predstava, s katero se na odru LGL prvič predstavlja performerka, plesalka in koreografinja Mala Kline, temelji na izbranih pesmih, ki se navezujejo na otroško dušo in v katerih lahko gledalec spoznava temeljne otroške kvalitete, kot so čutenje, domišljija, igrivost, radovednost, sanjanje, odkrivanje in ustvarjanje svetov.

Te kvalitete so angeli, ki jih predstava priklicuje in uprizarja. Angeli so prav tako entitete, ki jih uporabljata in utelešata igralka in glasbenik v dialogu drug z drugim med tem, ko iz nič ustvarjata raznolike like, pokrajine in pesmi.

Predstava, namenjena otrokom, starejšim od treh let, bo na ogled na Odru pod zvezdami. Avtorica vizualne podobe in oblikovalka svetlobe je Petra Veber, avtor glasbe Blaž Celarec, ki kot gost z Ajdo Toman tudi igra v predstavi.