Svet 12.5.2021 6:00

Arhitekt Daniel Libeskind danes praznuje 75 let

Berlin, 12. maja - Svetovno priznani poljsko-ameriški arhitekt Daniel Libeskind danes praznuje 75 let. Na Poljskem rojeni Libeskind je kariero začel kot arhitekturni teoretik in profesor. Prva stavba po njegovih načrtih je bila zgrajena, ko mu je bilo 52 let, prvi mednarodni uspeh pa je dosegel z Judovskim muzejem v Berlinu, ki je bil dokončan leta 1999.

ZDA, New York. Arhitekt Daniel Libeskind. Foto: Robi Poredoš/STA Arhiv STA

ZDA, New York.
Arhitekt Daniel Libeskind.
Foto: Robi Poredoš/STA
Arhiv STA

Kot je ob jubileju povedal za nemško tiskovno agencijo dpa, je lani na novo spoznal svoj dom, ko ni rabil toliko časa preživeti na letališčih. Pandemija mu je odprla nove poglede, tudi na njegovo delo. "Spremenila je arhitekturo. Ljudje so opazili, da so lahko ulice zanimive in da na njih poteka javno življenje ter da nam življenja ni nujno deliti med delom in pisarno," je povedal za dpa.

V končni fazi je pandemija novega koronavirusa prinesla več fleksibilnosti in - paradoksalno - tudi več svobode v razmišljanje. Navdušenja in optimizma, ki ga izžreva Libeskind, ni mogla načeti. Ustvarjati želi še naprej, upokojitev zanj v nobenem primeru še ne pride v poštev, piše dpa.

Libeskind se je rodil leta 1946 v Lodžu. V otroštvu se je učil igrati harmoniko, leta 1953 je tudi nastopil na Poljski televiziji. Leta 1957 je sledila selitev v Izrael, nato v ZDA, ameriški državljan je postal leta 1965.

Od leta 1972 je med drugim živel v New Yorku in Torontu, ameriški zvezni državi Michigan, v Italiji in Nemčiji ter v Los Angelesu. Predaval na številnih univerzah po svetu.

Prva stavba, ki je bila zgrajena po njegovih načrtih, je bil muzej Felixa Nussbauma v nemškem Osnabrücku leta 1998.

Judovski muzej v Berlinu je bil dokončan leta 1999. Muzej, ki v tlorisu povzema obliko Davidove zvezde, je posvečen zgodovini Judov v Nemčiji in velja za enega najuspešnejših v nemški prestolnici, saj letno v njem zabeležijo okrog 750.000 obiskovalcev. Libeskindu so pozneje zaupali še načrte za njegovo povečanje.

Zaupana pa mu je bila tudi rekonstrukcija območja Ground Zero, kjer sta v New Yorku nekdaj stala znamenita dvojčka, ki sta bila uničena v terorističnih napadih 11. septembra 2001.

Med drugim je načrtoval še povečanje Muzeja Viktorija & Albert v Londonu, Imperialni vojni muzej v Manchestru ter Judovski muzej v San Franciscu.

Libeskind, ki že več desetletij živi v New Yorku, je po pisanju dpa zadnje mesece preživel v Berlinu, kamor ga vežejo družinske vezi. "Najpomembneje je, da vidim svojo družino. Sin in hči sta se preselila v Berlin, tukaj so še vnuki," je povedal. Poleg tega mu je Berlin že v 80. letih minulega stoletja, ko je mesto še delil zid, prirasel k srcu. "Zaljubil sem se vanj. Preveval ga je duh svobode, demokracije, kot nekakšen otok, oazo razuma v norem svetu hladne vojne," je povedal za agencijo.

Arhitekt tudi današnji rojstni dan preživlja v nemški prestolnici. Po jutranji kavi načrtuje sprehod po živalskem vrtu, kjer ga navdušuje kombinacija angleškega parka in stroge geometrije, zvečer pa bo jubilej praznoval z družino, še piše dpa.