Svet 12.5.2021 11:24

Basquiatova slika na dražbi prodana za 93,1 milijona dolarjev

New York, 12. maja - Slika ameriškega umetnika Jean-Michela Basquiata z naslovom V tem primeru (In this Case) je bila na torkovi dražbi avkcijske hiše Christie's v New Yorku prodana za 93,1 milijona dolarjev. S tem je dosegla drugo najvišjo cena za Basquiatovo delo. Na sliki iz leta 1983 je upodobljena lobanja na rdečim ozadju.

Za najdražjo umetnikovo sliko pa velja delo Brez naslova, na katerem je prav tako upodobljena lobanja, ki je bilo maja 2017 na dražbi hiše Sotheby's v New Yorku prodano za 110,5 milijona dolarjev.

Delo z naslovom V tem primeru po pisanju AFP združuje prevladujoči temi v Basquiatovem ustvarjanju - anatomijo ter predstavitev afroameriških likov. Slika je bila novembra 2002 prodana za samo 999.500 ameriških dolarjev, kar priča o tem, kako v svetu umetnosti raste zanimanje za umetnika, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški umetnik haitskih in portoriških korenin Basquiat (1960-1988) se je v svoji umetnosti osredotočal na nasprotja, kot so bogastvo proti revščini, integracija proti segregaciji in notranja izkušnja proti zunanji. Ustvarjal je poezijo, risbe in slike ter združeval besedilo in podobo, abstrakcijo, figuracijo in zgodovinske informacije, pomešane s sodobno kritiko. Postal je eden izmed prvih grafitarjev, ki je prevzel svet galerij.

Z izjemo Basquiatovih so bila sicer dela Afroameričanov dolgo podcenjena pri zbirateljih in tudi v muzejih so bili le slabo zastopani v zbirkah. V zadnjih letih pa so dela mnogih na umetnostnem trgu začela pridobivati na vrednosti. Na torkovi dražbi hiše Christie's so ponudili več del temnopolith umetnikov. Delo Nine Chanel Abney je bilo prodano za 990.000, delo Jordan Casteel za 687.500 in delo Rashida Johnsona za 1,95 milijona dolarjev, še piše AFP.