Svet 13.5.2021 5:00

Poljska namerava kupiti pariški poletni dom Marie Curie

Varšava, 13. maja - Poljska vlada namerava kupiti pariški poletni dom znanstvene raziskovalke Marie Curie. Kemičarka, fizičarka in prva dobitnica Nobelove nagrade je poletja preživljala na posesti v pariškem predmestju Saint-Remy-les-Chevreuse, ki je sedaj naprodaj. Poljski premier Mateusz Morawiecki je v ponedeljek tvitnil, da je hiša del poljske zgodovine.

Poljska, Varšava. Poljski premier Mateusz Morawiecki. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Poljska, Varšava.
Poljski premier Mateusz Morawiecki.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Idejo za nakup hiše so pri poljski vladi dobili, ko se je nepremičnina pojavila na trgu za ponudbeno ceno 790.000 evrov. Posest je prav tako potrebna prenove, ki bi stala okoli 200.000 evrov, nemška tiskovna agencija dpa navaja časopis Le Parisien.

Marie Curie in njen mož Pierre sta hišo uporabljala za poletni dom med letoma 1904 in 1906. Posest je nato po Pierrovi smrti v prometni nesreči leta 1906 samevala.

Če bo hišo kupila poljska vlada, jo bo uporabljala za muzej znanstvenih dosežkov Marie Curie ter njenih rojakov, je v torek povedal tiskovni predstavnik vlade Piotr Mueller.

Marie Sklodowska se je rodila leta 1867 v Varšavi. Študirala je v Franciji in tam spoznala svojega moža Pierra. Skupaj sta raziskovala in preučevala radioaktivnost. Julija 1898 je odkrila nov radioaktivni element polonij, decembra istega leta pa še radij. Po navedbah dpa je polonij ime dobil po njeni rodni Poljski.

Do leta 1902 je v skromnih razmerah in z velikim naporom iz več ton jalovine uranove rude pridobila desetinko grama čistega radija. Leta 1903 je s soprogom in Henrijem Becquerelom, ki je prvi odkril radioaktivnost, za raziskovanje radioaktivnosti kot prva ženska prejela Nobelovo nagrado za fiziko.

Leta 1906 je postala profesorica na pariški Sorboni, leta 1911 pa je za izolacijo čistega radija prejela še drugo Nobelovo nagrado, tokrat za kemijo. Ostaja edina ženska, ki je Nobelovo nagrado prejela dvakrat.

Znanstvenica je leta 1934 umrla za levkemijo, ki je bila posledica radioaktivnega sevanja. Leta 1995 so njene posmrtne ostanke prenesli v pariški Panteon in bila je prva ženska, ki so ji izkazali to čast.