Na hitro prelistano 15.5.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 15. maja - Pri založbi Sanje so izdali prvenstveni roman Ujemi zajca Lane Bastašić, pri založbi Miš pa kartonko Maše Ogrizek z naslovom Koko mesto, ki jo je ilustriral Miha Hančič. Pri založbi Goga je izšel kriminalni roman Detektiv Dante izpod peresa Mirta Komela, pri Učilih International pa svetovna uspešnica Damin gambit Walterja Tevisa.

Ljubljana. Kartonka Maše Ogrizek z naslovom Koko mesto, ki jo je ilustriral Miha Hančič. Foto: STA

Ljubljana.
Kartonka Maše Ogrizek z naslovom Koko mesto, ki jo je ilustriral Miha Hančič.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Ujemi zajca Lane Bastašić. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Ujemi zajca Lane Bastašić.
Foto: STA

Ljubljana. Svetovna uspešnica Damin gambit Walterja Tevisa. Foto: STA

Ljubljana.
Svetovna uspešnica Damin gambit Walterja Tevisa.
Foto: STA

Ljubljana. Kriminalni roman Detektiv Dante izpod peresa Mirta Komela. Foto: STA

Ljubljana.
Kriminalni roman Detektiv Dante izpod peresa Mirta Komela.
Foto: STA

ROMAN UJEMI ZAJCA O KALNIH VODAH PRIJATELJSTVA IN ODRAŠČANJA

Dobitnica nagrade Evropske unije za literaturo 2020 Lana Bastašić se v prvencu Ujemi zajca, ki ga je prevedla Dijana Matkovič, potopi globoko v kalne vode prijateljstva in odraščanja, navajajo pri Sanjah. Čustveno in narativno bogato seciranje zapletenega prijateljstva med dvema ženskama je umeščeno v format road trip romana, ki preči znane ceste nekdanje skupne države Jugoslavije.

Minilo je 12 let, odkar sta si zadnje besede izmenjali nerazdružljivi prijateljici iz otroštva Lejla in Sara, a nepričakovani telefonski klic vrže Saro nazaj v svet, ki ga je pustila za seboj. Boleči spomini in zven pokopanega jezika se osvobojeno dvignejo na površje in se v temini razrastejo po njenem skrbno kultiviranem novem življenju v Dublinu. Po spletu nepredvidljivih okoliščin se nekdaj nerazdružljivi prijateljici odpravita na potovanje iz Bosne na Dunaj v iskanju Lejlinega izgubljenega brata Armina in nevede skočita v zajčjo luknjo skupne preteklosti.

Mlada avtorica se po navedbah na spletni strani založbe na brezkompromisen način loteva predvsem tematik, ki posebej okupirajo mlajšo, milenijsko generacijo. Za roman obstaja izjemno zanimanje, prevodi se vrstijo, Lano Bastašić pa razglašajo za Eleno Ferrante Balkana, še navajajo.

SPREHOD PO KOKO MESTU Z ŽIVALSKIMI JUNAKI

Bralci se z živalskimi junaki sprehajajo po Koko mestu, kjer obiščejo bolnišnico, trgovino, frizerja, park, kino, knjižnico in bazen. Igro-knjiga po navedbah na spletni strani založbe Miš prinaša zabavo za vso družino.

"Ob njej spoznavamo mesto, iščemo naše junake v različnih situacijah in se skupaj z njimi smejemo ob njihovih domislicah. Zakaj je Koko Dajsa pristala v bolnišnici, kaj najraje bere mala veverička in zakaj je očka jež ob bazenu tako obupan?" se sprašujejo.

V knjigi se pojavijo tudi priljubljeni junaki iz del Koko Dajsa v mestu in stripa Luka iz bloka. Vsako poglavje zajema kratek opis kraja, kratek dialog v stripu in predmete, ki jih bralci lahko poiščejo na veliki ilustraciji. Vsaka ilustracija, ki jih je upodobil miha ha s pravim imenom Miha Hančič, pa upoveduje svojo zgodbo.

DETEKTIV DANTE S TREMI ZAPOREDNIMI UMORI NA GORIŠKEM

"Detektiv Dante je zunaj, iz digitalnega zapora ekrana na prostrano prostost papirja: sveže iz tiskarne - črnilo se je že posušilo, kri še ne strdila," je ob izidu na Twitterju zapisal Komel.

Detektiv Dante je predzgodba k Medsočju, avtorjevemu detektivskem romanu, ki je požel dobre kritike in navdušil zahtevnejše bralce žanra, leta 2018 pa je bil tudi nominiran za kresnika. Zgodba romana Detektiv Dante se odvija v Novi Gorici in okolici ter prikaže Erika Tlomma pred njegovim zlomom in dogodki, ki so se odvili v Medsočju, vendar ne več skozi njegove oči, pač pa iz perspektive prvoosebne pripovedi njegovega sodelavca Harisa Izmaila, navajajo pri Gogi.

Če se je Medsočje zgledovalo po postmodernih detektivkah, še zlasti pa TV seriji Twin Peaks, dobijo bralci z Detektivom Dantejem, v katerem se izvršijo trije umori zaporedoma, vpogled v razvoj detektivskega žanra v malem, od klasične angleške prek ameriške trdokuhane detektivke vse do psihološko-detektivske drame, kakršno utelešajo avtorju ljube avtorice, kot so Patricia Highsmith, Donna Tartt, Gillian Flynch in Tana French, še navajajo.

DAMIN GAMBIT O ŠAHU IN SAMOUNIČENJU

Kot žepno knjigo so pri Učilih International izdali knjigo Damin gambit ameriškega romanopisca Tevisa. Sodobna klasika je prepričljiv portret genialnosti in odvisnosti, uspeha in preživetja v krutem svetu profesionalnosti, kjer so ženske še vedno potisnjene na stranski tir, ter pretresljiva zgodba o osamljenosti, anksioznosti in negotovosti, ki se skriva v ozadju briljantnega uma, navajajo pri založbi.

Ko jo pri osmih letih pošljejo v sirotišnico, Beth Harmon kmalu odkrije dva načina, kako ubežati neprijaznemu svetu, ki jo obdaja: z igranjem šaha in z jemanjem zelenih tabletk, ki jih dajejo njej in drugim otrokom, da jih laže obvladujejo. Kmalu postane jasno, da po zunanjem videzu nevpadljiva deklica premore izjemno nadarjenost, in ko napreduje na vrh lestvice najboljših igralcev v ZDA, si lahko ustvari novo življenje.

Ko igra šah, se ji čuti izostrijo, razmišljati začne jasneje in le takrat ima občutek, da ima nekaj povsem pod nadzorom. Vendar ji nikoli ne uspe zares premagati močne želje po samouničenju. Za Beth je vseskozi na kocki veliko več kot le zmaga ali poraz, piše na spletni strani knjigarne Felix. Delo je prevedla Maša Sitar.