Svet 17.5.2021 6:00

Na Dunaju razstava Natura Viva slovenskega grafika Štefana Galiča

Dunaj, 17. maja - Na Dunaju bodo v sredo v galeriji bahoe art house odprli razstavo slovenskega grafika Štefana Galiča z naslovom Natura Viva. To je peta razstava v nizu razstav šestih umetnikov na Dunaju, ki predstavlja enega osrednjih projektov v okviru leta sosedskega dialoga Slovenija-Avstrija v sodelovanju z uveljavljenimi dunajskimi institucijami.

Veleposlaništvo Republike Slovenije projekt vodi v sodelovanju z eno najbolj uglednih dunajskih kulturnih inštitucij Alte Schmiede in galerijo bahoe art house ter je kljub omejenemu delovanju zaradi epidemije od septembra 2020 do letos uspelo izpeljati vseh pet predvidenih razstav. Slovenska umetnost se je tako enkrat več izkazala kot pomembno in učinkovito orodje diplomacije pri promociji države v tujini, so v sporočilu za javnost zapisali pri slovenskem veleposlaništvu na Dunaju.

Razstavo spremlja večjezični reprezentativni katalog z uvodnim esejem urednice kulturne redakcije dnevnika Der Standart Amire Ben Saoud. Dvojezično okolje in Galičevo družinsko ozadje se zrcali tudi v besedilu, ki je poleg slovenskega, nemškega in angleškega zapisano tudi v madžarskem jeziku. Občina Lendava, kjer je umetnik živel in ustvarjal, pa se bo ob odprtju razstave predstavila s turistično in kulinarično ponudbo ter s tem nadaljevala promocijo slovenskih regij, iz katerih umetniki prihajajo, navajajo pri veleposlaništvu.

Štefan Galič (1944-1997) je študij likovne umetnosti začel na pedagoški fakulteti v Mariboru, diplomiral pa je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je bil eden od študentov Rika Debenjaka in Marjana Pogačnika. Od leta 1970 je imel več kot 70 samostojnih in 230 skupinskih razstav v Sloveniji in tujini. Njegovi edinstveni lesorezi so mu prinesli splošno prepoznavnost in številne nagrade.

Pri veleposlaništvu so navedli še besede Amire Ben Saoudi v uvodnem eseju o Galičevih delih: "Galičevemu slogovno in tematsko bogatemu ustvarjalnemu opusu ne pridemo povsem do dna. Pritegne nas, ker nas zmede."

Dogodek sovpada s sproščanjem koronavirusnih ukrepov v Avstriji. Razstavo bosta odprla veleposlanica Ksenija Škrilec in generalni sekretar Alte Schmiede Walter Famler, grafike in slike pa bodo na ogled skozi razstavno okno galerije bahoe art house v prvem dunajskem okrožju do 9. septembra.