Slovenija 14.5.2021 17:26

V SNG Nova Gorica predstava Kdo se boji Virginie Woolf?

Nova Gorica, 14. maja - Na velikem odru SNG Nova Gorica bodo ob 20. uri premierno uprizorili dramo Edwarda Albeeja Kdo se boji Virginie Woolf? v režiji Radoša Bolčine. Zakonska drama govori o boju med moškim in žensko ter prepletanju realnosti in iluzij. Po besedah Bolčine je dovršena stvaritev Albeeja njegova prikrita ljubezen že vrsto let.

Nova Gorica. Slovensko narodno gledališče Nova Gorica. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Slovensko narodno gledališče Nova Gorica.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali pri SNG Nove Gorica, je najslavnejša igra ameriškega dramatika Albeeja ob prvi izvedbi na Broadwayu razburkala javnost in doživela diametralno nasprotne odzive, kmalu pa je dosegla mednarodno slavo, še zlasti po odmevni filmski priredbi z Elizabeth Taylor in Richardom Burtonom. Na slovenskem je bila prvič uprizorjena že dve leti po nastanku, sledilo je še pet uprizoritev, tokrat pa bo v prevodu Zdravka Duše zaživela v okviru Studia, novega posebnega programa novogoriškega gledališča.

Pozno zvečer po zabavi na fakulteti rektorjeva hči Marta in njen mož George, docent zgodovine, v goste povabita mlajšega profesorja Nicka in njegovo ženo Honey. "Zabava po zabavi" se iz ljubeznive družabne atmosfere sprevrže v krut spopad, v katerem se razgalijo trpke skrivnosti dolgoletne toksične zakonske zveze in potlačene frustracije mlajšega para.

Kompleksna drama o boju med moškim in žensko ter prepletanju realnosti in iluzij se dogaja v ameriškem univerzitetnem naselju v začetku druge polovice minulega stoletja, vendar je spričo lucidne analize hipokrizije finih meščanov enako vznemirljiva tudi danes, so navedli v gledališču.

"Igra Kdo se boji Virginie Woolf? je dovršena stvaritev Edwarda Albeeja in moja prikrita ljubezen že vrsto let. Gledalcu, igralcu in režiserju pušča popolno svobodo ter v vsakomur njemu lasten odtis. Duhovita v sporočilnosti, ki jo podaja skozi absurdno komičnost situacij, se ukvarja z osnovnim vprašanjem smisla človekovega bitja in žitja. Sprašuje se tudi in predvsem: Kaj je resnica," so režiserjeve besede povzeli v gledališču.

"Kdo ve, ali so blodnje zakonskih parov vzrok ali posledica vesoljne konfuznosti? Z ostro jezikavostjo, strašljivo izraznostjo, otroško ranljivostjo in smešno naivnostjo protagonistov je Albee svojo mojstrovino prignal do skrajnosti," je še menil režiser.

Scenske elemente in rekvizite je oblikoval Gorazd Prinčič, masko in frizure Hermina Kokaš in Katarina Laharnar, zvok Matej Čelik, svetlobo pa Marko Polanc in Renato Stergulc. Poleg Bolčine v predstavi nastopajo Helena Peršuh, Lucija Harum kot gostja in Andrej Zalesjak.

Studio SNG Nova Gorica je nov program, ki ga vpeljujejo v sezoni 2020/21. V izhodišču je projekt namenjen spodbujanju ustvarjalnosti domačega ansambla. Gre za manjše projekte, ki nastajajo na pobudo zaposlenih in s katerimi ustvarjalci raziskujejo njim ljube zvrsti gledališča.