Svet 17.5.2021 12:21

Slovenski koprodukciji Oaza glavna nagrada na beograjskem festivalu FEST

Beograd, 17. maja - Slovenska manjšinska koprodukcija Oaza srbskega scenarista in režiserja Ivana Ikića je na 49. mednarodnem filmskem festivalu FEST v Beogradu prejela glavno nagrado tekmovalnega programa, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC). Nagrade so slavnostno podelili na nedeljskem zaključku festivala. To je že deveta nagrada za Oazo.

Žirija glavnega tekmovalnega programa v sestavi igralec Igor Đorđević, režiser Dane Komljen, grški režiser in scenarist Zacharias Mavroeidis, igralka Dubravka Kovjanić ter bosansko-hercegovska režiserka Ines Tanović je Oazi dodelila glavno nagrado "za edinstveno in čustveno izkušnjo, ki moč filma najde v daljnosežni in goli empatiji", so v sporočilu za javnost navedli pri SFC.

Oaza pripoveduje o treh najstnikih, ki živijo v zavodu za osebe s posebnimi potrebami in se morajo spopasti z novoodkritimi čustvi poželenja in zavisti, ko se med njimi nepričakovano splete ljubezenski trikotnik, ki mu grozi, da se bo sprevrgel v spor in iskanje skrajnih poti do kakršnegakoli izhoda. Film je bil posnet v resničnem zavodu. V njem nastopajo mladi varovanci, ki so se prvič preizkusili v igranju.

V filmu igrajo Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić in Saša Strugar. V glavnih vlogah vzgojiteljev igrata hrvaški igralec Goran Bogdan in slovenska igralka Maruša Majer.

Film je srbsko-slovensko-nizozemsko-bosansko-francoska koprodukcija, pri nastajanju pa je sodelovala slovenska produkcijska hiša Tramal Films ter producenta Miha Černec in Jožko Rutar. Glavni producent je srbska produkcijska hiša Sense.

Nagrada na beograjskem festivalu je že deveta za film Oaza, ki je imel svetovno premiero lani na beneškem festivalu, kjer je prejel nagrado za najboljši evropski film v sekciji Dnevi avtorjev (Giornate degli autori). Na filmskem festivalu Cinedays v Skopju je prejel nagrado za najboljši film jugovzhodne Evrope, sledili sta nagrada za najboljšo režijo na kitajskem festivalu Pingyao in posebna omemba žirije na festivalu El Gouna v Egiptu, na filmskem festivalu lani novembra v Zagrebu pa je prejel nagrado za najboljši igrani film.

Na lanskem festivalu v Cottbusu so igralci Marijana Novakov, Tijana Marković in Valentino Zenuni prejeli nagrado za izjemen individualni nastop, film je na festivalu prejel tudi nagrado Fipresci, ki jo podeljuje žirija mednarodnega združenja filmskih kritikov in novinarjev. Na marčevskem 25. mednarodnem filmskem festivalu v Sofiji je Oaza prejela posebno omembo v tekmovalni sekciji balkanskih filmov.

Občinstvo si je na festivalu FEST v glavnem tekmovalnem programu lahko ogledalo tudi najnovejši celovečerni igrani film Zastoj režiserja Vinka Möderndorferja, v tekmovalni sekciji Fest Fokus pa celovečerni igrani film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića. Prvi je na festivalu imel svetovno premiero, drugi regionalno. Vsi trije filmi so nastali s finančno podporo SFC.

Letošnji FEST je potekal od 7. do 16. maja pod sloganom Vrnitev v prihodnost, z namenom, da kot največji, najstarejši in najpomembnejši filmski festival v Srbiji in regiji prispeva k ponovnemu oživetju velikih filmskih platen in vrnitvi filmskega občinstva v kinodvorane. Do nedelje v živo poteka še program PostFESTum, ki vključuje projekcije 33 filmov iz rednega festivalskega programa, so še navedli pri SFC.