Slovenija 18.5.2021 5:00

Na mednarodni dan muzejev razstava plakatov in webinar o digitalizaciji

Ljubljana, 18. maja - Muzeji po vsem svetu danes obeležujejo mednarodni muzejski dan. Letos se bodo posvetili vprašanju prihodnosti glede okrevanja in izzivov. Slovenski odbor Mednarodnega muzejskega sveta (ICOM) je ob tej priložnosti pripravil razstavo plakatov slovenskih muzejev in galerij ter webinar o digitalizaciji v muzejih.

Z letošnjo temo želi ICOM opomniti na ključne spremembe v družbi in okrevanje v času epidemije covida-19. "V okviru letošnje teme sporočamo, da so muzeji aktivni člen sprememb, da ponujajo premislek o odnosu do skupnosti, soočajo se z novimi izzivi dela in modeli kulturne kreativnosti. Muzeji se morajo tudi zavzemati za ustvarjalni potencial kulture kot področja izzivov ter inovacij v izgradnji pravične in trajnostne prihodnosti," piše na spletni strani ICOM Slovenija.

Kot je za STA povedala zapisala njegova predsednica Kaja Širok, se prva tema, okrevanje, nanaša na družbo in še posebej kulturni sektor, ki si bo v nekaterih državah opomogel hitreje kot v drugih. Vsekakor pa bo to okrevanje dolgo in spremembe so na vidiku, tako v obliki dela in izobraževanja kot tudi sodelovanja v projektih.

Izzivi pa so po njenih besedah verjetno za večino muzejev v odnosu do obiskovalcev podobni: varnost obiskovalcev in zaposlenih, urejanje prezračevanja prostorov ter ohranjanje ustreznih temperatur v njih, sodelovanje v projektih in realizacija dela na daljavo.

"Na drugi strani so izzivi slovenskih muzejev precej drugačni kot izzivi na evropski ravni, saj se poleg pandemije soočamo s pomanjkanjem sredstev, večjo potrebo po digitalizaciji, pri čemer ni nobenih podatkov o strategijah digitalizacije, ter problematičnim kadrovanjem na področju kulture. Največji izziv pa ostaja solidarnost družbe, podpora kulturi in zavedanje, da brez kulture narod nima prihodnosti," je zapisala za STA.

Slovenski muzeji in galerije bodo dan obeležili s prostim vstopom na stalne in občasne razstave, vodstvi po njih ter spletnimi dogodki. Celoten program je objavljen na spletni strani ICOM Slovenija.

ICOM Slovenija je sicer ob današnjem dnevu v sodelovanju s TAMTAM in slovenskimi muzeji pripravilo razstavo 35 plakatov, ki bodo na ogled na različnih lokacijah do 24. maja. Plakate so združili tudi v virtualno knjižico. Poleg tega bodo ob 10. uri pripravili webinar na letošnjo temo Digitalizacija v muzejih.

V sodelovanju s slovenskimi muzeji so pripravili tudi video sporočilo s predstavitvijo mednarodnega muzejskega dne ter nekaterih muzejev in galerij.

Mednarodni muzejski svet (ICOM) je 18. maj za mednarodni dan muzejev razglasil leta 1977 z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja.