Svet 18.5.2021 11:14

Francois Pinault po 20 letih uresničuje sanje o pariškem muzeju

Pariz, 18. maja - Milijarder Francois Pinault bo po 20 letih uresničil svoje sanje o postavitvi muzeja v Parizu. Postavil ga bo v prostore nekdanje trgovinske zbornice sredi Pariza, kjer je že zdaj razstavljena njegova manjša zbirka sodobne umetnosti. Po prvotnih načrtih naj bi sicer muzej stal na otoku Seguin na reki Seni, pet kilometrov stran od Eifflovega stolpa.

Francija, Pariz. Francoska prestolnica Pariz, Eifflov stolp. Foto: Nebojša Tejić/STA

Francija, Pariz.
Francoska prestolnica Pariz, Eifflov stolp.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Kot poroča britanski The Guardian, je 84-letni Pinault že leta 2004 oznanil načrte za muzej, ki bi ga na otoku ustvaril japonski arhitekt Tadao Ando, a se zaradi težav z načrtovanjem in pravnimi postopki to ni zgodilo. Milijarder je tako zbirko prestavil v Benetke, kjer je prostore zanjo prav tako oblikoval Ando. V soboto pa bo milijarder le uresničil svoje sanje o muzeju v središču Pariza.

Obiskovalci bodo lahko vstopili v prostor v obliki devet metrov visokega cilindra, katerega premer je 33 metrov in je postavljen znotraj originalne 35-metrske kupole. Cilinder, čigar prvotna struktura je spomeniško zaščitena, ponuja obsežen prostor za razstavljanje. Kupolo s stenskimi poslikavami francoskega trgovanja med celinami so naredili leta 1838, navdahnil pa jo je rimski Panteon. Pred njo je na vrhu stavbe kraljevala druga železna in bakrena kupola Victorja Huga, pred njo pa še konstrukcija, ki jo je uničil požar, navaja Guardian.

Poleg centralnega stopnišča v muzeju posamezne galerije povezuje stopnišče v obliki dvojne vijačnice, ki so ga v preteklosti zgradili za prenašanje velikih vreč žita iz skladiščnih prostorov. Celotna površina, dostopna za obiskovalce, meri 7000 kvadratnih metrov.

Direktor novega muzeja Martin Bethenod je pred odprtjem razkril, da Pinault ni lastnik stavbe Bourse de Commerce, temveč le njen najemnik za 50 let. Poudaril je, da javnost še nikoli ni videla večine del, ki bodo na ogled v atriju in zgornjih razstavnih prostorih.

Pinaultova zbirka del, ki so nastala v 60. letih minulega stoletja in kasneje, šteje več kot 10.000 del približno 380 umetnikov, med njimi Charlesa Rayja, Damiena Hirsta, Jeffa Koonsa in Marlene Dumas.

Odprtje muzeja, ki bo imel tudi avditorij in restavracijo, je za leto dni zamaknila pandemija covida-19. Z muzejem je Pinault, lastni podjetja luksuznih blagovnih znamk Kering in dražbene hiše Christie's, trenutno v prednosti pred zbirateljskim rivalom, 72-letnim milijarderjem Bernardom Arnaultom, predsednikom skupine Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH). Zadnji je najbogatejši Francoz, njuno rivalstvo pa po navedbah The Guardiana včasih imenujejo "boj milijonarjev".

Pinault želi z ljudmi deliti ljubezen do sodobne umetnosti, prav tako pa upa, da bo muzej kraj, kjer se bodo obiskovalci počutili bolje ob izhodu, kot so se pri vhodu, je njegove besede povzel Guardian.