Slovenija 19.5.2021 8:00

Bieanale neodvisnih letos prvič mednaroden

Ljubljana, 19. maja - V Mali galeriji Cankarjevega doma (CD) je do 20. junija na ogled mednarodna skupinska razstava Bienala slovenske neodvisne ilustracije - Bienale neodvisnih 2020. Prelomna razstava prvič predstavlja mednarodni izbor, s čimer se platforma Bienala neodvisnih načrtno premika v polje internacionalizacije in povezovanja izven slovenskih meja.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Bienale slovenske neodvisne ilustracije - Bienale neodvisnih prvič predstavlja mednarodni izbor, čigar avtorji so pretežno mlajše generacije in ki je potekal z odprtim pozivom in raziskovanjem vizualne produkcije prostorov držav nekdanje Jugoslavije ter s povabilom, ki so ga izhodiščno pomagali pripraviti partnerji iz Hrvaške in Srbije, piše v sporočilu za javnost.

"Izjemna produkcija polj vizualnega ustvarjanja na našem geografskem območju je slovenskemu in mednarodnemu občinstvu še vedno pomanjkljivo predstavljena, zato je poslanstvo mapiranja, arhiviranja in promoviranja polja kontekstov sodobne ilustracije kot žive materije, ki se odziva na trende in aktualnost današnjega časa, še toliko pomembnejša. Z razstavo želimo zanetiti iskro zanimanja tako pri domači kot tuji publiki," so zapisali organizatorji.

Vzporedno z razstavo v Cankarjevem domu bodo dela vseh prijavljenih in povabljenih avtoric in avtorjev do 20. junija na ogled tudi v obliki spletne razstave na spletni strani www.independentplatform.net/exhibitions/an-international-selection/.

Bienale neodvisnih je od njegovega začetka v letu 2007 uspel dokazati izjemno kakovost slovenske vizualne produkcije, katere priznanje se je počasi gradilo skozi akademske kroge ter oblikovalske in umetniške institucije. Avtorji predhodnega Bienala neodvisnih, ki dedujejo selektorstvo in izberejo svoje naslednike, tako sami zaznamujejo izpostavljeno produkcijo naslednje generacije in s tem njene avtorje, še piše v sporočilu za javnost.