Slovenija 20.5.2021 8:00

Državni muzeji s skupno razstavo ob 30-letnici samostojnosti Slovenije

Ljubljana, 20. maja - Na ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem (SEM) bo od poldneva na ogled razstava Trenutki v času, ki so jo ob 30-letnici samostojnosti Slovenije pripravili slovenski državni muzeji. Na panojski razstavi se bo predstavilo 13 muzejev s svojimi dogodki, prelomnicami ali vrhunci, ki so zaznamovali posamezno institucijo v zadnjih 30 letih.

Ljubljana. Slovenski etnografski muzej. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski etnografski muzej.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na razstavi se predstavljajo Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova, SEM, Narodna galerija, Narodni muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Slovenska kinoteka, Prirodoslovni muzej Slovenije, Muzej krščanstva na Slovenskem, Slovenski šolski muzej, Vojaški muzej Slovenske vojske, Tehniški muzej Slovenije ter Slovenski gledališki inštitut - Gledališki muzej (SLOGI).

Direktorica SLOGI Mojca Jan Zoran je v uvodniku razstave zapisala, da je "30 let doba, ko sodobnost postane tradicija, sedanjost dediščina, jutri včeraj".

Spomnila je, se je pred 30 leti "rodila samostojna Slovenija in danes je bil za mnoge odmaknjen v mikavno prihodnost, muzeji smo bili 30 let mlajši... 30 let - celotno življenje, obdobje rasti in razvoja, trenutek zrelosti, lahko zgolj utrinek v trajanju". Občutje časa je po njenih besedah relativno, saj državni muzeji v letu, ko praznujejo 30. rojstni dan države, obenem obeležujejo tudi 200. obletnico rojstva prvega muzeja na Slovenskem. "Zato je za nas teh 30 let obdobje zorenja ter trenutek, ko se zazremo nazaj in pogledamo naprej," je pojasnila.

Na razstavi, ki so jo pripravili slovenski državni muzeji, tako izpostavljajo trenutke, ki so bistveno zaznamovali "naših zadnjih 30 let. Zaradi njih smo rasli, se razvijali, postajali samozavestnejši in dostopnejši. Z njimi smo širili in ohranjali spomin preteklosti za nas, za naše starše in zanamce. V muzejih domuje dediščina. In ta dediščina je porok za samozavestno prihodnost posameznika in skupnosti," je še zapisala Mojca Jan Zoran.

Ob razstavi, ki bo odprta vse do septembra, bo danes dopoldne potekalo tudi neformalno srečanje direktorjev sodelujočih muzejev, so sporočili iz SEM.