Svet 23.5.2021 5:00

Muzej Victoria & Albert ponovno vabi z razstavo o Alici v čudežni deželi

London, 23. maja - Po letu zaprtja zaradi pandemije londonski Muzej Victoria & Albert vabi obiskovalce, da "se spustijo po zajčji luknji", saj so pripravili razstavo o globalnem vplivu klasike Lewisa Carrolla Alica v čudežni deželi (1865), s poudarkom na umetnosti. Postavitev med drugim vključuje gledališke kostume, izseke iz filmov, rokopise in risbe.

Velika Britanija, London. Muzej Victoria & Albert v Londonu. Foto: Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Muzej Victoria & Albert v Londonu.
Foto: Xinhua/STA

Razstava po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prepleta zvočne in vizualne učinke, da bi preučila izvor literarne klasike o deklici Alici, pa tudi njene številne priredbe in nove interpretacije. Razstava z naslovom Alice: Curiouser and Curiouser je namenjena obiskovalcem vseh generacij, zaznamuje pa jo močna vizualna predstavitev.

Obiskovalci se denimo lahko sprehodijo skozi prostor, urejen v viktorijanskem slogu, kar namiguje na obdobje, ko je Lewis Carroll, s pravim imenom Charles Lutwidge Dodgson, knjigo ustvaril, znajdejo pa se tudi znotraj konkretnih scen v knjigi - v vrtu vrtnic Srčne kraljice ter na čajanki Norega klobučarja, ki se je udeleži tudi Marčni zajec. Prav tako je mogoče odigrati partijo virtualnega kriketa proti Srčni kraljici.

Med filmskimi vložki so denimo na ogled izseki iz Disneyjevega animiranega filma Alica v čudežni deželi iz leta 1951, iz filmske priredbe v režiji Tima Burtona iz leta 2010, pa tudi prvi nemi film, v katerem se pojavi Alica, in japonski anime, navdihnjen po literarni klasiki.

Ena od razstavnih sekcij se osredotoča tudi na vpliv knjige na nadrealiste v 60. letih minulega stoletja, med drugim pa je razstavljena izdaja, ki jo je ilustriral sloviti španski umetnik Salvador Dali. Sklep razstave obiskovalce postavi v sodobni čas in predstavlja, kako knjiga že več kot 150 let od nastanka ohranja aktualnost.

Razstavo o Alici v Čudežni deželi so v Muzeju Victoria & Albert načrtovali za lanski junij, a so odprtje zamaknili zaradi pandemije. Od ponedeljka pa muzeji v Veliki Britaniji lahko ponovno odprejo vrata in v muzeju so nemudoma zagrabili priložnost.

Pomožna kuratorka Harriet Reed je navdušena, da muzej vrata odpira prav s to novo postavitvijo: "Vsi smo nekoliko utrujeni, nekoliko naveličani, morda celo brez navdiha. In Aličin svet nam lahko ponudi injekcijo optimizma."

Harriet Reed je dejala, da se lahko v luči pandemije vsak zgleduje po Aličini doslednosti in pogumu ter po načinu, kako sama stoji za stvarmi, v katere verjame. "Vsi se vsekakor počutimo, kot da živimo v nori čudežni deželi. Vse je obrnjeno na glavo. In resnično se lahko poistovetimo z njenim občutkom, kako je biti na nepravem mestu," je njeno razmišljanje povzela AFP.