Svet 21.5.2021 5:00

Spletno odprtje slovenskega paviljona na arhitekturnem bienalu v Benetkah

Benetke, 21. maja - V sklopu predogledov bo danes ob 15. uri preko spleta potekalo odprtje slovenskega paviljona na 17. mednarodnem arhitekturnem bienalu v Benetkah. Na bienalu na temo How Will We Live Together se Slovenija predstavlja s projektom Skupno v skupnosti: Sedemdeset let zadružnih domov kot družbene infrastrukture. Bienale vrata za javnost odpira v soboto.

Italija, Benetke. Arhitekturni bienale v Benetkah. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Italija, Benetke.
Arhitekturni bienale v Benetkah.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Uradno odprtje Paviljona RS na 17. mednarodni razstavi arhitekture La Biennale di Venezia bo letos zaradi epidemiološke situacije izvedeno drugače, s spletnim javljanjem iz Benetk. Ob 15. uri bo uvodoma potekal virtualni sprehod po razstavi Skupno v skupnosti: Sedemdeset let zadružnih domov kot družbene infrastrukture. Ta predstavlja raziskavo projekta gradnje več kot 330 zadružnih domov v Sloveniji, ki se je začel pred sedemdesetimi leti tik po 2. svetovni vojni v času povojne rekonstrukcije in splošne družbene modernizacije, njegova materialna zapuščina in družbena vloga pa ostajata izjemno pomembni še danes.

Postavitev v slovenskem paviljonu bo po pojasnilu skupine za STA izpostavila razsežnost projekta zgraditve zadružnih domov v danih zgodovinskih, prostorskih in organizacijskih okoliščinah, tako na začetku gradnje kot danes. Z uporabo prepoznavnih arhitekturnih elementov bo vzpostavila razumevanje značaja in delovanja notranjega javnega prostora, katerega pomen je poudarjen s predstavitvijo samega projekta.

Postavitev bo sestavljena iz štirih dejanj (združevanja, stremljenja, odpiranja in pričevanja), ki jih določajo štirje elementi: "Osrednji del je velika miza, ki združuje obiskovalce, pri čemer si ne kažejo hrbta, temveč stojijo drug proti drugemu, s tem pa ustvarjajo že neko skupnost, povezanost in vzpostavljanje dialoga. Na mizi so z grafičnimi intervencijami in maketami predstavljeni prostorsko-arhitekturni vidiki zadružnih domov. Nad mizo visi stropna instalacija z lučmi in 523 elementi, ki predstavljajo načrtovano, a nerealizirano število zadružnih domov v Sloveniji. Govorijo torej o ambiciji in obsežnosti projekta ter njegovem stremljenju k družbeni spremembi."

Tretji element bodo vrata. Ta predstavljajo veliki portal, opremljen u informacijami, ki odpira notranji javni prostor za širšo skupnost. Naštete objekte postavitve pa dopolnjuje še četrti element, kratek avtorski film režiserja Vida Hajnška, ki na primeru zadružnih domov govori o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti skupnega prostora, so za STA še pojasnili v kuratorski skupini. Razstavo spremlja tudi obsežnejša publikacija.

Predstavitvi razstave bo sledil pogovor s kuratorsko ekipo, v kateri so Blaž Babnik Romaniuk, Martina Malešič, Rastko Pečar in Asta Vrečko, ter s komisarjem slovenske predstavitve Matevžem Čelikom.

Na pogovoru bodo predstavili osnovno temo projekta, njegovo zasnovo in izvedbo ter izsledke raziskav, med drugim pa bodo spregovorili tudi o potrebi po notranjem javnem prostoru ter o relevantnosti stavb družbene infrastrukture, kot so zadružni domovi. Med drugim bo iztočnica pogovora tudi osrednje vprašanje bienala Kako bomo živeli skupaj?, ki še nikoli ni bilo bolj aktualno kot v trenutku, ko nam je bilo živeti skupaj onemogočeno, še piše v sporočilu za javnost.

Prenos pogovora, ki bo potekal v angleščini, bo dostopen na YouTube in Facebook kanalu Muzeja za arhitekturo in oblikovanje ter Facebook kanalu slovenskega paviljona.