Slovenija 21.5.2021 8:46

Začenja se Teden ljubiteljske kulture, letos v živo in na spletu

Ljubljana, 21. maja - Pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti se danes začenja osmi Teden ljubiteljske kulture, ki bo potekal v duhu vrnitve kulturnega ustvarjanja. Letošnji poudarek bo na instrumentalni glasbi ter literaturi in bralni kulturi, z dogodki v živo po Sloveniji in zamejstvu ter na spletu pa bodo obeležili tudi Jurčičevo in Ipavčevo leto.

Letošnji Teden ljubiteljske kulture, ki bo pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja potekal do 30. maja, je usmerjen v vnovično aktivacijo umetnikov, kulturnih društev in skupin ter zvez kulturnih društev. Še posebej želijo za ponovno ustvarjanje in obiskovanje kulturnih prireditev spodbuditi mlade, so povedali na nedavni novinarski konferenci v Novem mestu.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), ki vsako leto izbere eno od umetniških zvrsti, se je tokrat odločil za literaturo in instrumentalno glasbo, s čimer se pridružujejo tudi Jurčičevemu in Ipavčevemu letu. Za ambasadorko letošnjega projekta so izbrali novomeško mezzosopranistko Ireno Yebuah Tiran.

Drevišnjo otvoritveno prireditev bo gostilo Novo mesto. Zaradi epidemioloških razmer bodo ob 20. uri na spletu predvajali vnaprej pripravljeni posnetek, ki so ga naslovili Mladina je pred misijo (ne)mogoče in ki ga je s sodelovanjem članov različnih mladinskih literarnih, likovnih, glasbenih in drugih kolektivov pripravila novomeška izpostava sklada.

V okviru prireditve so pripravili tudi dve razstavi. Prva z naslovom Novo mesto kulture bo predstavila društva, skupine in posameznike z območja območne izpostave JSKD Novo mesto, ki na regijskih in državnih prireditvah dosegajo najboljše rezultate. Druga razstava pa je nastala v okviru mednarodnega projekta Lepljenka - Potujoči labod, v katerem je ustvarjalo več kot 570 gimnazijcev iz 13 slovenskih in sedmih gimnazij iz tujine. Postavitev v obliki literarne lepljenke po vzoru Srečka Kosovela predstavlja literarna razmišljanja mladih, povezana s preizpraševanjem njihovega obstoja v družbi.

Med pomembnejšimi prireditvami Tedna ljubiteljske kulture so organizatorji navedli še osrednjo prireditev Jurčičevega leta na Muljavi, okroglo mizo Mladi, ustvarjalnost in kultura, ki bo potekala na ministrstvu za kulturo, podelitev Šalamunove nagrade za poezijo in Festival komornih instrumentalnih skupin 2021.