Slovenija 22.5.2021 11:03

Junija v Kranju Igralski filmski festival Kranj - KRAFFT

Kranj, 22. maja - Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev v sodelovanju s partnerji junija v Kranju pripravlja prvi Igralski filmski festival Kranj - KRAFFT. Festival, ki bo med 15. in 20. junijem potekal na šestih prizoriščih starega mestnega jedra Kranja, bo v celoti posvečen umetnosti filmske in televizijske igre.

Kot so sporočili organizatorji, bo osrednji fokus festivala predstavljal tekmovalni program devetih celovečernih filmov, ki jih odlikujejo presežne in dovršene igralske stvaritve.

Med njimi so izpostavili štiri filme, ki bodo v Sloveniji predvajani prvič. To so za tujejezični oskar nominirana zgodovinsko drama Quo vadis, Aida? (2020, Jasmila Žbanić), mistična drama iz gozdov Slonokoščene obale Noč kraljev (Night of the Kings, 2020, Philippe Lacote), romantična komedija o časovni zanki Palm Springs (2020, Max Barbakov) ter lezbična kostumska drama Amonit (Ammonite, 2020, Francis Lee).

Poleg tekmovalnega se obeta tudi razvejan strokovni program, katerega osrednja tema bo produkcija televizijskih nadaljevank. Področje, ki zajema najrazličnejše žanre in formate tega, tudi na domačih tleh vse bolj popularnega fenomena, bodo na okrogli mizah osvetlili z vidika igralcev in igre.

Spremljevalni program pa bo enega izmed festivalskih dni v celoti posvetil lani preminulemu igralcu Petru Musevskemu, ki se mu bodo poklonili z razstavo fotografij na vrtu gradu Khislstein.

Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) festival organizira v sodelovanju in s podporo Mestne občine Kranj, Zavoda za turizem in kulturo Kranj, zavoda Carnica, Slovenskega filmskega centra ter Zavoda za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije AIPA.

Zaradi nepredvidljivih in hitro spreminjajočih se omejitev, povezanih z epidemijo, bo letošnji KRAFFT festival deloma potekal v hibridni obliki. Vsem, ki se festivala fizično ne bodo mogli udeležiti, bo ogled filmov in strokovnih ter spremljevalnih vsebin zagotovljen tudi prek spleta.

Festival bo podeljeval nagrade DSI zlata jabolka in plesne nagrade sekcije plesnih ustvarjalcev DSI LOK. Zlata jabolka, poimenovana po kranjski liliji, bo tričlanska mednarodna žirija v sestavi Dragana Bjelogrlića, Marka Mandića in Bernarde Oman podelila petim nagrajencem, ki bodo prepričali s svojo igro.

DSI bo prvič podelil tudi stanovske nagrade in priznanja. Podeljene bodo nagrada Ita Rina za življenjsko delo, nagrada veliki plan za najboljše igralske stvaritve v dveletnem ustvarjalnem obdobju, nagrada glas risanke in najboljšo sinhronizacijo avdiovizualnega dela ter priznanje kontraplan za zaslužnega filmskega sodelavca, ki je s svojim delom pripomogla k odličnosti igralcev v produkciji.

Sekcija plesnih ustvarjalcev DSI pa že bienalno podeljuje nagrado častni LOK za izjemni opus plesnega ustvarjanja s prepoznavno poetiko in plesnim mojstrstvom, nagrado LOK za izjemno plesno stvaritev ter priznanje LOK za inovativno in perspektivno plesno kreacijo na avdiovizualnem področju.